- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηγέτης των Ταλιμπάν ζούσε δίπλα σε «βάσεις των Αμερικανών»
Απίστευτες αποκαλύψεις σε νέο βιβλίο για τον μυστηριώδη μουλά Ομάρ
Ο πάντα φυγόδικος και πλέον μυστηριώδης ηγέτης των Ταλιμπάν ζούσε σε απόσταση αναπνοής από τις βάσεις των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα νέο βιβλίο.
Το βιβλίο της Μπέτε Νταμ «Η Μυστική Ζωή του Μουλά Ομάρ» ισχυρίζεται ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν δεν είχε ποτέ αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Πακιστάν, όπως πίστευαν ακράδαντα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τουναντίον, κρυβόταν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν.
Η ολλανδή δημοσιογράφος αφιέρωσε πέντε χρόνια στη συλλογή πληροφοριών και συνεντεύξεων με μέλη των Ταλιμπάν για να συγγράψει το βιβλίο της.
Κατάφερε, μάλιστα, να μιλήσει με τον Τζαμπάρ Ομάρι, ο άνδρας που εξελίχθηκε σε σωματοφύλακας του μουλά Ομάρ, όταν ο ηγέτης των Ταλιμπάν άρχισε να κρύβεται στα βουνά διωκόμενος από το ίδιο το καθεστώς των ακραίων ισλαμιστών το 2001.
Ο Ομάρι ήταν αυτός που κατάφερε να κρύψει τον μουλά Ομάρ μέχρι τον θάνατό του από κάποια άγνωστη ασθένεια το 2013.
Οι Αμερικανοί είχαν επικηρύξει τον εν λόγω ηγέτη των Ταλιμπάν για δέκα εκατομμύρια δολάρια την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την ολλανδή δημοσιογράφο ο μουλάς Ομάρ ενημερωνόταν για τις εξελίξεις από την υπηρεσία στη γλώσσα Παστούν του BBC World Service.
Προερχόμενος από τη φυλή των Παστούν και ταπεινής κοινωνικής καταγωγής, ο Ομάρ γεννήθηκε το 1960 σε χωριό της Κανταχάρ.
Έχασε το ένα του μάτι από θραύσμα όλμου τη δεκαετία του 1980, πολεμώντας από τις γραμμές των «μουτζαχεντίν» τους Σοβιετικούς εισβολείς. Μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων, το 1989, επέστρεψε στην Κανταχάρ ως ιεροκήρυκας και διευθυντής θεολογικής σχολής, η οποία εξελίχθηκε στον βασικό πυρήνα του κινήματός του – «Ταλιμπάν» σημαίνει κυριολεκτικά σπουδαστές. Τον Σεπτέμβριο του 1996, οι Ταλιμπάν, υποστηριζόμενοι από μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν και με χρήματα της Σαουδικής Αραβίας, κατέλαβαν την εξουσία, δολοφονώντας άγρια τον πρόεδρο της χώρας, Νατζιμπουλάχ.
Το ίδιο έτος, έφτασε στο Αφγανιστάν ο Οσάμα μπιν Λάντεν, έχοντας εξοριστεί, κατόπιν πιέσεων της Σαουδικής Αραβίας, από το Σουδάν. Ο μουλάς Ομάρ τού προσέφερε άσυλο και παντρεύτηκε, δύο χρόνια αργότερα, μία από τις κόρες του. Αυτή η σχέση προκάλεσε την αμερικανική εισβολή και την ανατροπή των Ταλιμπάν, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου από την Αλ Κάιντα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.