Κοσμος

Οι θάνατοι Παλαιστινίων στη Γάζα ίσως είναι εγκλήματα πολέμου

Έκθεση του ΟΗΕ για την καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα
Γάζα / © EPA/MOHAMMED SABER

Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ίσως έχουν διαπράξει οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά την αιματηρή καταστολή των συνεχόμενων διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επισημαίνουν σε έκθεσή τους ερευνητές του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι έχει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με εκείνους που θεωρεί υπεύθυνος για τους φόνους διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ελεύθεροι σκοπευτές και διοικητές.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Παλαιστίνιους διαδηλωτές που δεν αποτελούσαν επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού για άλλους όταν δέχθηκαν πυρά ούτε συμμετείχαν ενεργά στις εχθροπραξίες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του ΟΗΕ.

Η τελευταία έκθεση, που αναφέρεται στην περίοδο από τις 30 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, έχει βασιστεί σε εκατοντάδες συνεντεύξεις με θύματα και αυτόπτες μάρτυρες, καθώς και ιατρικά δεδομένα, βίντεο, φωτογραφίες και υλικό τραβηγμένο από drones.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματα της έκθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προστίθεται στην έκθεση.

Το δικαστήριο της Χάγης έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα για τις κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ σχετικά με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παλαιστινιακό έδαφος το 2015.

Κατά την παρουσίαση, σήμερα, της έκθεσης, ο νομικός Σαντιάγκο Καντόν δήλωσε ότι μεμονωμένα μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν και τραυμάτισαν σοβαρά πολίτες που ούτε συμμετείχαν ενεργά στις εχθροπραξίες ούτε αποτελούσαν επικείμενη απειλή».

«Κάποιες απ' αυτές τις παραβιάσεις ίσως συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από το Ισραήλ», τόνισε ο Καντόν.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται στην έκθεση σκοτώθηκαν απ' τις ισραηλινές δυνάμεις 35 παιδιά, δύο δημοσιογράφοι και τρεις «ξεκάθαρα – στοχοποιημένοι» νοσηλευτές.

Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί 189 Παλαιστίνοι και τραυματιστεί πάνω από 6.100 άνθρωποι πέρυσι κατά τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις στη Γάζα.

Το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς της έκθεσης ως «θέατρο του παραλόγου» και υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ για να προστατεύσουν τα σύνορα από εισβολές και επιθέσεις από ένοπλους μαχητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ