Κοσμος

Ο Γκουτέρες θέλει το Νόμπελ Ειρήνης να πάει σε Τσίπρα-Ζάεφ

Εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος Αντρέι Ζερνόφσκι, συναντήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης.

Όπως είπε, η επιτυχής έκβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ «είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για την περιοχή όσο και για όλη την Ευρώπη, αλλά πάνω από όλα αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Με αυτή την ιστορική συμφωνία έκλεισε ένα ζήτημα που όχι μόνο παρεμπόδιζε το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τα προηγούμενα 27 χρόνια, αλλά και δημιουργούσε σύγκρουση μεταξύ δύο γειτονικών κρατών.

» Με αυτό τον τρόπο οι δύο πρωθυπουργοί έδειξαν πολιτική βούληση να λάβουν πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν τη διαρκή σταθερότητα στην περιοχή και στην Ευρώπη. Η προσωπική τους προσπάθεια και η βούληση για συμβιβασμό για την ευημερία των πολιτών των δύο χωρών είναι το καλύτερο παράδειγμα σοφού οραματισμού, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των πραγματικών ηγετών» ανέφερε επίσης ο Γκουτέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ