Κοσμος

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα ζητούν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική πρόταση για νέες προεδρικές εκλογές με την παρουσία διεθνών παρατηρητών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος η «εκρηκτική» κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα.

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον πιέζει το 15μελές Συμβούλιο να ζητήσει επισήμως τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Η πρόταση αυτή οδήγησε τη Ρωσία να καταθέσει ένα δικό της προσχέδιο ψηφίσματος για την «επόμενη» ημέρα στην πολύπαθη χώρα.

Είναι ασαφές προς το παρόν αν και πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία οποιοδήποτε από αυτά τα ψηφίσματα.

Βενεζουελάνος ΥΠΕΞ: Ένα τετ α τετ Μαδούρο-Τραμπ, η λύση στην κρίση

Μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα συνέβαλε στο «να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία».

Αυτήν την άποψη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρέασα σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Democracy Now!, που μεταδίδεται διαδικτυακά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στη Βόρεια Αμερική.

«Η συνάντηση του Τραμπ με τον Μαδούρο θα έδινε λύση στην κρίση της Βενεζουέλας, επειδή ο Μαδούρο είναι ο πρόεδρος της χώρας και ο Τραμπ... ηγέτης της αντιπολίτευσης» δήλωσε ο Αρεάσα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με την αντιπολίτευσης της χώρας. Ωστόσο, εκτίμησε πως ένας τέτοιος διάλογος είναι «ελάχιστα πιθανός», καθώς ο Λευκός Οίκος έχει δώσει εντολή «στην αντιπολίτευση να μη συνδιαλέγεται με εκπροσώπους του Μαδούρο».