Κοσμος

Η Νέα Υόρκη μόλις έκανε παράνομες τις διακρίσεις στο μαλλί

Και μοιράζει πρόστιμα που φτάνουν τις 250.000 δολάρια

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mike-von-1080108-unsplash.jpg

Τον Αύγουστο του 2018, μια 11χρονη μαθήτρια στη Λουιζιάνα έγινε αντικείμενο διάκρισης εξαιτίας των μαλλιών της, αφού το σχολείο είχε κανονισμό που επέτρεπε μόνο «φυσικά μαλλιά» και η μαθήτρια είχε κοτσιδάκια. Πριν από αυτό το περιστατικό, μια έφηβη από τη Φλόριντα κατηγορήθηκε για το άφρο μαλλί της ότι είναι «ακραίο και εκτός ελέγχου», ενώ ένας παλαιστής λυκείου αναγκάστηκε να κόψει τα μαλλιά του πριν από έναν αγώνα, αλλιώς θα τον απέκλειαν.

eloise-ambursley-650465-unsplash.jpg

Φαίνεται λοιπόν ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης άκουσε τις διαμαρτυρίες των μαύρων, οι οποίοι κουράστηκαν να σχολιάζονται και να «τιμωρούνται» για το φυσικό τους μαλλί και ψήφισε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο η στοχοποίηση ανθρώπων εξαιτίας του μαλλιού ή του χτενίσματός τους στη δουλειά, το σχολείο και τους δημόσιους χώρους θα θεωρείται ρατσισμός.

Σύμφωνα με αποκλειστικό των New York Times, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης πρόκειται να ανακοινώσει τις εξής κατευθυντήριες γραμμές: «Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης έχουν το δικαίωμα να διατηρούν φυσικά μαλλιά, προσεγμένα ή όχι χτενίσματα όπως τζίβες, κοτσιδάκια, στριφτά, ράστα, κόμπους, ντεγκραντέ, άφρο και/ή το δικαίωμα να διατηρούν τα μαλλιά τους άκοπα ή ατημέλητα».

Η νέα αλλαγή αφορά όλους τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, αλλά βασικός στόχος είναι να σταματήσει τη δυσμενή μεταχείριση των μαύρων ανθρώπων. Πρακτικά, η συγκεκριμένη νομοθεσία δίνει την ευκαιρία στον καθένα να κινηθεί νομικά εναντίον όποιου αγνοεί τις νέες οδηγίες με πρόστιμα που φτάνουν τις 250.000 δολάρια, ενώ η επιτροπή μπορεί να επέμβει για να αλλάξει εσωτερικούς κανονισμούς και να προβεί σε επαναπροσλήψεις αν χρειαστεί.

gift-habeshaw-769688-unsplash.jpg

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να καταγγείλουμε τις πολιτικές που απαγορεύουν τα φυσικά μαλλιά ή χτενίσματα που σχετίζονται κυρίως με τους μαύρους. Βασίζονται σε ρατσιστικά πρότυπα εμφάνισης και ρατσιστικά στερεότυπα που υποδηλώνουν ότι τα μαλλιά των μαύρων είναι ανάρμοστα ή αντιεπαγγελματικά», δήλωσε η Κάρμελιν Μαλάλις, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία εγκρίθηκε ύστερα από έρευνες που έγιναν σε καταγγελίες εργατών στο Μπρονξ, το Κουίνς και το Άπερ Ηστ Σάιντ. Οι νέες οδηγίες δεν αφορούν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, όπως το κράνος, το δίχτυ ή το πιάσιμο των μαλλιών, εφόσον όμως ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλους. Η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι η πρώτη στο είδος της στη χώρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ