Κοσμος

Πέθαναν τα σιαμαία βρέφη στην Υεμένη (video)

Σαουδική Αραβία και αντάρτες Χούθι αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φταίει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμφύλιος στην Υεμένη
Εμφύλιος στην Υεμένη/©EPA/YAHYA ARHAB

Την τελευταία τους πνοή άφησαν το Σάββατο τα σιαμαία βρέφη που νοσηλεύονταν μετά τη γέννησή τους σε νοσοκομείο της Σαναά.

Τα δυσάρεστα νέα ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης. Νωρίτερα, γιατροί και νοσηλευτές είχαν απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την εσπευσμένη μεταφορά των βρεφών στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει προσπάθεια διαχωρισμού τους.

«Θα ήθελα να μεταφερθούν στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό» είχε δηλώσει ο Φάισαλ αλ Μπάμπιλι, επικεφαλής στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου αλ Θάουρα της Σαναά. Όπως είπε, το σύστημα Υγείας της χώρας έχει καταρρεύσει εξαιτίας του πολέμου, με αποτέλεσμα η ομάδα του να μην έχει στη διάθεσή της τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσει το χειρουργείο.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι τα σιαμαία αγόρια είχαν δύο κεφάλια, δύο σώματα, αλλά μόνο δύο πόδια και ένα γεννητικό όργανο.

Conjoined twins in Yemen need international support to survive

Αλληλοκατηγορίες

Το αεροδρόμιο της Σαναά είναι κλειστό στις εμπορικές πτήσεις λόγω του αεροπορικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο αραβικός συνασπισμός, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και ο οποίος πολεμά από το 2015 τους Χούθι.

Οι αντάρτες κατηγόρησαν το Ριάντ ότι αρνήθηκε να ανοίξει το αεροδρόμιο, προκειμένου τα σιαμαία να μεταφερθούν στο εξωτερικό για νοσηλεία.

Μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα από τη Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την περίθαλψη των δύο σιαμαίων βρεφών, ηλικίας 14 ημερών από την Υεμένη. Ωστόσο, η πρόταση δεν προχώρησε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ