Κοσμος

Σοκαριστικό βίντεο από νοσοκομείο της Βενεζουέλας: Ένα σύστημα Υγείας σε αποσύνθεση

«Κατηγορώ τον Μαδούρο. Εμείς οι γιατροί πρέπει να λέμε την αλήθεια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Venezuela's health system in state of collapse - BBC News

Δωρεάν περίθαλψη για όλους. Ήταν μία από τις πρώτες δεσμεύσεις του «πρωτεργάτη» της Μπολεβαριανής επανάστασης, Ούγκο Τσάβες και του διαδόχου του στον προεδρικό θώκο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο .

Το σύστημα Υγείας στη λατινοαμερικανική χώρα καταρρέει καθώς η οικονομική ύφεση βαθαίνει. Το μόνο που μπορούν να προσφέρουν τα νοσοκομεία είναι κλίνες. Νοσηλευτικό προσωπικό και συγγενείς ασθενών δηλώνουν στη δημοσιογράφο του BBC Όρλα Γκέριν ότι μετά βίας βρίσκουν πόσιμο νερό. «Αυτό το μέρος θα έπρεπε να καταψύχεται και να είναι γεμάτο με ενέσεις ινσουλίνης. Χάλασε πριν από πέντε χρόνια και δεν έχει ακόμα επιδιορθωθεί», λέει η Γκέριν. Προσθέτει «παραδίπλα βρήκαμε ιατρικά απόβλητα, όπως χρησιμοποιημένες σύριγγες».

Ο Λούις είναι καρκονοπαθής. Έχει όγκο στον εγκέφαλο και κάθε ημέρα που περνάει χάνει λίγο από την όρασή του. Το δωμάτιό του ήταν άθλιο και οι γονείς του πληρώνουν - αν και δωρεάν η υγεία - για να κρατηθεί ο γιος τους στη ζωή. «Αγοράζω όλο τον ιατρικό εξοπλισμό για τις εγχειρίσεις μου. Ακόμα και τις γάζες εγώ τις πληρώνω», λέει ο Λούις.

«Κατηγορώ τον Μαδούρο. Εμείς οι γιατροί πρέπει να λέμε την αλήθεια. Θέλουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τους ασθενείς μας και σήμερα δεν μπορούμε», λέει ο Κάρλος Πρόσπερι ένας από τους πολλούς αφοσιωμένους και κατάκοπους γιατρούς της Βενεζουέλας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ