- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
-50° Κελσίου - Πολικές θερμοκρασίες σε Σικάγο και Νέα Υόρκη (εικόνες, video)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 90 εκατ. Αμερικανοί, καθώς σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει βόρειες και κεντρικές ΗΠΑ


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται 90 εκατ. Αμερικανοί, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες που πλήττουν τις κεντρικές ΗΠΑ έχουν ήδη προκαλέσει το θάνατο 9 ατόμων και τη ματαίωση πάνω από 2.000 πτήσεων.


Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν μέσα σε δέκα λεπτά. Στην περιοχή του Σικάγου η θερμοκρασία έφτασε τους -50 °C. «Όλα οφείλονται στην ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας» λέει ο Σαλβατόρε Πασκάλ, ερευνητής στις ατμοσφαιρικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
Working to locate a broken water main near Monona Drive. Three breaks so far today..#polarvortex #subzero #Wisconsin pic.twitter.com/f8LcvjFEmQ
— Madison Water (@MadWaterUtility) January 30, 2019
About 100 homes across Madison have been impacted by a total of eleven water main breaks over the past two days.#PolarVortex #MadisonWI pic.twitter.com/g4i91uAtJ7
— Madison Water (@MadWaterUtility) January 30, 2019
«Μια ισχυρή θέρμανση της στρατόσφαιρας είχε ως αποτέλεσμα μετά από μερικές εβδομάδες μια πολική δίνη στην κατώτερη ατμόσφαιρα (τροπόσφαιρα). Η δίνη αναπτύσσει "λοβούς" που ευνοούν την κάθοδο του πολικού αέρα και αντιστρόφως την ανάβαση του θερμότερου αέρα μέχρι τον Πόλο».
Ήδη τον περασμένο χειμώνα στις ΗΠΑ υπήρξε ένα παρόμοιο φαινόμενο με θερμοκρασίες -40 βαθμούς Κελσίου. Παρεμφερή φαινόμενα υπήρξαν το 1963 και το 1985.

«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και η εξαφάνιση των παγετώνων μπορεί να αναπτύξει πιο συχνά αυτά τα φαινόμενα, αν και σε αυτό δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων».
Την ίδια εποχή κατά την οποία η Βόρεια Αμερική παγώνει, η Αυστραλία λιώνει με θερμοκρασίες που φτάνουν τους +50 βαθμούς Κελσίου. Μια από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου και του Αμερικανού προέδρου διήρκησε περίπου 50 λεπτά
Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή
«Πολύ σύντομα θα δείτε αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης»
Οι επιθέσεις έγιναν πριν τα ξημερώματα
Τι γνωρίζουμε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Η ομάδα του Μπαλντόνι εξακολουθεί να ζητά πρόσβαση στα ιδιωτικά μηνύματα της τραγουδίστριας και της ηθοποιού
Οι αρχές διερευνούν όλες τις πιθανές αιτίες της πτώσης του αεροσκάφους
Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε το 1991, οι διδαχές του ωστόσο είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ
Η Τεχεράνη εξετάζει σοβαρά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Είναι η πιο σημαντική θαλάσσια δίοδος παγκοσμίως, για τη ναυτιλιακή μεταφορά του πετρελαίου
Τι θα συμβεί αν η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο;
Πώς εξηγείτα η ανάγκη μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα
Αν βοηθήσουν το Ισραήλ να αποκρούσει τις επιθέσεις
Ανησυχία για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής
Χρίστηκε ιππότης από τον βασιλιά Κάρολο - Όσα έγιναν στην τελετή
O μοναδικός επιζών της τραγικής πτήσης καθόταν στην θέση αυτή
Έχει επιστρέψει μαζί με την οικογένειά του
Νέος κύκλος αναζωπύρωσης και τεράστιων γεωπολιτικών κινδύνων
Μια από τις απαιτήσεις του ράπερ για τα «πάρτι οργίων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.