FAZ: Καταστροφή Τσίπρα αν δεν περάσει το «Βόρεια Μακεδονία»
Θα μπορούσε να σημάνει και την έξοδο για τον Ζάεφ
«Αυτό που παίζεται αυτές τις ημέρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν είναι για εύθραυστα νεύρα» γράφει η γερμανική FAZ και εξηγεί: «Με μια οριακή πλειοψηφία, για την ακρίβεια 151 από τις 300 ψήφους, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το βράδυ της Τετάρτης την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και έτσι ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για τον επόμενο τελικό - θρίλερ στην Ελλάδα».
«Μια επιτυχία στην ψηφοφορία για παροχή (ψήφου εμπιστοσύνης) φαινόταν πιθανή, αλλά όχι και σίγουρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, που τον ακολουθεί με αξιοπρόσεκτη πειθαρχία έπειτα από ορισμένες αρχικές αποσχίσεις των προηγουμένων τεσσάρων ετών, διαθέτει στην Αθήνα περί τις 145 έδρες. Οι έξι ψήφοι που έλειπαν, μπορεί μεν να διασφαλίστηκαν σε διαπραγματεύσεις, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει με απόλυτη ασφάλεια, αν ένας από τους βουλευτές δεν έπαιζε διπλό παιχνίδι και να ήθελε να μπλοκάρει τον πρωθυπουργό», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Και συνεχίζει: «Αυτό όμως δεν συνέβη, και τώρα ο Τσίπρας προσεγγίζει τον στόχο που έχει διατυπώσει πολλές φορές, δηλαδή να κυβερνήσει μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου το φθινόπωρο. Ωστόσο, επίκειται η επόμενη δοκιμασία. Στη Βουλή αυτές τις ημέρες αναμένεται προς ψήφιση το μακράν σημαντικότερο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα: η κύρωση της συμφωνίας με τη γειτονική "Βόρεια Μακεδονία", μέσω της οποίας αναμένεται να διευθετηθεί επιτέλους η εκτός Ελλάδας ελάχιστα γνωστή "διαμάχη για το όνομα". Η "Βόρεια Μακεδονία", την προηγούμενη εβδομάδα, υιοθέτησε το νέο της όνομα. Η αλλαγή κατέστη δυνατή μέσω αρκετών αλλαγών στο Σύνταγμα, που εγκρίθηκαν στη Βουλή των Σκοπίων με πλειοψηφία 2/3».
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται: «Προηγουμένως, το κράτος ονομαζόταν μόνο "Μακεδονία", ωστόσο η Ελλάδα δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να γίνει δεκτή με αυτό το όνομα στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή άλλες διεθνείς ενώσεις. Ο όρος "Μακεδονία", όπως τονίζεται στην Ελλάδα διακομματικά, αναφέρεται στην ελληνική αρχαιότητα και δεν θα πρέπει να διεκδικείται από κανέναν. Ιδιαίτερα όχι από ένα κράτος που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σλάβους, επειδή οι Σλάβοι άρχισαν να εγκαθίστανται στα Βαλκάνια πολλούς αιώνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο».
Η γερμανική εφημερίδα συμπληρώνει: «Ως διέξοδο ο Τσίπρας που δεν είναι εθνικιστής προσέφερε έναν συμβιβασμό που όμως δεν μπορεί απλά να αδιαφορήσει σε αυτό το ζήτημα με την κοινή γνώμη: Σε περίπτωση μετονομασίας της "Μακεδονίας" σε "Βόρεια Μακεδονία", η Αθήνα θα εγκαταλείψει την αντίσταση κατά ενδεχόμενης ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και επίσης θα εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέδωσε υπό μεγάλες δυσκολίες και όχι πάντοτε με πολύ καθαρές μεθόδους. Τώρα είναι η σειρά του Τσίπρα».
Και εξηγεί: «Στην Αθήνα θα πρέπει να κυρωθεί η συμφωνία. Μια αποτυχία θα ήταν καταστροφή για τον Τσίπρα και θα μπορούσε να σημάνει την έξοδο και για τον Ζάεφ, o οποίος έχει επενδύσει όλο του το πολιτικό κεφάλαιο σε μια εξεύρεση λύσης στη διαμάχη. Για το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στη "Βόρεια Μακεδονία", θα ήταν σε κάθε περίπτωση ένα δηλητήριο, επειδή οι εθνικιστές ενισχύθηκαν. Η κατάληξη πριν από την ψηφοφορία στην Αθήνα δεν είναι άνευ ελπίδας, αλλά δύσκολη και εύθραυστη».
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: «Στη Νέα Δημοκρατία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ο Τσίπρας δεν μπορεί να ελπίζει. Ο Μητσοτάκης κινείται από εσωκομματικό υπολογισμό κατά μιας εξομάλυνσης με τη "Βόρεια Μακεδονία". Αλλά υπάρχουν αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, που υποστηρίζουν τη συμφωνία. Σε αυτούς ανήκουν αρκετοί βουλευτές του φιλελεύθερου κόμματος "Το Ποτάμι", όπως ακόμα και ορισμένοι από τους δεξιούς λαϊκιστές "Ανεξάρτητους Έλληνες". Οι ΑΝΕΛ ήταν από το 2015 μέχρι και πριν από λίγες ημέρες στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι που ο επικεφαλής τους, Πάνος Καμμένος, αγωνιζόμενος για την πολιτική του επιβίωση αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό παραπέμποντας στη συμφωνία για τη "Βόρεια Μακεδονία". Έτσι, ο ίδιος θέλει προφανώς να πιάσει το κόμμα του πάνω από το όριο του 3% για να μπει στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον Καμμένο και θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας».
Εν κατακλείδι, η FAZ εκτιμά: «Η Συμφωνία θα μπορούσε να επικυρωθεί με απλή πλειοψηφία των παρόντων, που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο Τσίπρας στοχεύει στην απόλυτη πλειοψηφία για πολιτικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης προειδοποιεί: Όσοι αντιδρούν στην κυβέρνηση δεν μπορούν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας για τη "διαφωνία του ονόματος", διότι έτσι παρατείνεται η παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία. Ο Τσίπρας με τη σειρά του ζήτησε από τον Μητσοτάκη να υπάρξει τηλεοπτικό ντιμπέιτ για το ζήτημα της Μακεδονίας. Τελικά, το μόνο σίγουρο, τα πράγματα θα είναι σφιχτά στο Κοινοβούλιο και πάλι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο μέτρο αφορά τα παραδοσιακά τσιγάρα και όχι τα ηλεκτρονικά
Η οικονομική αυτή συνεισφορά, θα καταβληθεί κυρίως σε υπηρεσίες του ΟΗΕ
Ο πιλότος Ραγκίντ αλ Τατάρι είχε αρνηθεί να βομβαρδίσει την Χάμα
Η διαδικτυακή συναυλία έχει πάνω από 1,9 εκατομμύρια views
Ανησυχία στο Αφγανιστάν για το πώς θα γίνονται οι γεννήσεις
«Δεν ήμουν ποτέ κοντά σε αυτόν τον άνθρωπο», ισχυρίστηκε ο ηθοποιός
Ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος αποκάλυψε κατά λάθος τις δολοφονίες του σε τηλεοπτική εκπομπή
Ο διάσημος ράπερ κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε 13χρονο κορίτσι μαζί με τον Diddy
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να θάψουμε τους πεσόντες στρατιώτες», δηλώνει η κυβέρνηση
Φιλοζωικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
«Υποστηρίζετε τη ρωσική προπαγάνδα. Αναμένουμε μια δημόσια συγγνώμη»
«Προσπάθησα να τραβηχτώ, αλλά έβαλε το χέρι του στο στόμα και με βίασε» υποστηρίζει η καταγγέλλουσα
Τι απαντά μετά τις καταγγελίες εργαζομένων για τοξικό περιβάλλον εργασίας
Τι λένε πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Τα παιδιά βγήκαν από το μάθημά του με κλάματα
«Σκότωσα την κόρη μου... την έδειρα πάρα πολύ»
Διαδηλώσεις στη χώρα - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μηνύσει τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.