Κοσμος

LIVE - Η Βρετανική Βουλή ψηφίζει για το Brexit

Αντιμέτωπη με την ήττα η Μέι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ξεκίνησε στο βρετανικό κοινοβούλιο η ψηφοφορία για την έγκριση ή την απόρριψη της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ότι απόψε θα καθορίσουμε εάν θα προχωρήσουμε μπροστά με μια συμφωνία που τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα ορίσει το μέλλον της χώρας μας για πολλές γενεές.

© EPA

Η Μέι επισήμανε επίσης ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο διχασμό.

Τόνισε, εξάλλου, ότι δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η συμφωνία μας θέτει τα θεμέλια για μια άνευ προηγουμένου οικονομική σχέση με την ΕΕ.

Οι επιλογές που βρίσκονται ενώπιόν μας, τόνισε η Τερέζα Μέι, δεν θα αλλάξουν μέσω της διεξαγωγής γενικών εκλογών.

Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, οι εκλογές θα σήμαιναν δύο ακόμη μήνες αβεβαιότητας και διχασμού.

Η Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική συμφωνία.

Ηδη από το πρωί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μία άτυπη καταμέτρηση ψήφων των βουλευτών, για το πώς δηλαδή πρόκειται να ψηφίσουν στην καθοριστική βραδινή ψηφοφορία. Η πλειοψηφία των προβλέψεων αυτών δείχνουν μεγάλη απόκλιση των «υπέρ» και των «κατά» (από 130 έως πάνω από 200 ψήφοι) και μεγάλη ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αν και διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τους αριθμούς, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο οι βουλευτές να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Η ίδια η Μέι, αντιμέτωπη με το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο καταψήφισης της συμφωνίας και νέας πρότασης μομφής - αυτή τη φορά από την αντιπολίτευση - ζήτησε από τους βουλευτές να δώσουν μια ευκαιρία στη συμφωνία, επισημαίνοντας τις εγγυήσεις που εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες και προειδοποιώντας το κοινοβούλιο ότι διακινδυνεύει τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν ψηφίσει κατά της συμφωνίας.