- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φυλάκιση για τον ρατσιστή Τσέχο που εκτροχίασε τρένα για να κατηγορήσει μετανάστες (video)
Είχε κάνει δωρεές στο ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα της χώρας του, SPD
Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε τη Δευτέρα ένας 71χρονος ο οποίος προκάλεσε τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών στην Τσεχία και επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη στους μουσουλμάνους μετανάστες.
Το δικαστήριο της κεντρικής Βοημίας επέβαλε την ποινή αυτή στον Γιάρομιρ Μπάλτα και ταυτόχρονα διέταξε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και θεραπεία.
Το 2017 ο Μπάλντα έριξε κορμούς δέντρων πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στα βόρεια της Πράγας, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν δύο τρένα, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς. Σκόρπισε κατόπιν φυλλάδια στην περιοχή με τη φράση «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.
Σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης, ο κατηγορούμενος είπε ότι ήθελε να ενισχύσει την αντίσταση του λαού για να μην γίνουν δεκτοί μετανάστες στη χώρα. Ο 71χρονος είναι ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάζεται στην Τσεχία με βάση τον νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Παρά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 στην Ευρώπη, στην Τσεχία δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για παροχή ασύλου. Η Πράγα έχει πάντως απορρίψει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να πιέσουν τις χώρες-μέλη της ΕΕ να δεχτούν το σύστημα των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.
Ο δικαστής Γίρι Βάζικ είπε ότι ο Μπάλντα χειραγωγήθηκε από δημόσια πρόσωπα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την ευπιστία και τους φόβους των ανθρώπων. «Ο κατηγορούμενος είναι κατά κάποιον τρόπο θύμα αυτής της χειραγώγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις του. Ίσως θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι το μίσος γεννά περισσότερο μίσος» τόνισε.
Ο Μπάλντα είχε κάνει δωρεές στο ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα SPD, το οποίο στον ιστότοπό του καταδίκασε τις πράξεις του κατηγορουμένου. Βέβαια, ο ίδιος το υποστηρίζει ανοικτά, τόσο που στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, η φωτογραφία προφίλ του είναι το λογότυπο του κόμματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άνιση μάχη με τις φλόγες για τους πυροσβέστες
Τα επόμενα βήματα μέχρι να αναλάβει την πρωθυπουργία
Mίλησαν στο CNN ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την απομάκρυνσή του
Η υπόθεση στραγγαλισμού και η σύλληψη δεκαετίες μετά
Βρέθηκε DNA του βρέφους πάνω στην ηλεκτιρκή συσκευή
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Ο ιός όμως δεν έχει νικηθεί ακόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους
Το πλήρωμα επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ
Σκληρή κριτική στη νεαρή ακτιβίστρια για το σύνθημα στη μπλούζα της
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών
Τα υπέρ και τα κατά των σκανδιναβικών σχολικών προγραμμάτων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.