Κοσμος

Ηandelsblatt: Δύσκολη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

«Τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων και η χώρα παραμένει εκτός»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
euro234234.jpg
©INTIME/ECB

Στο εγχείρημα επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Γιατί η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές είναι δύσκολη».

Στον υπότιτλο επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση επιδιώκει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Εκείνοι όμως παραμένουν σκεπτικοί, όπως άλλωστε και οι οίκοι αξιολόγησης».

«Τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές. Καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα, δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια για να δελεάσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της. Η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να "παγώσει" διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να θυσιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία κάνοντας ακριβά προεκλογικά δώρα» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

Και προσθέτει: «Το "μαξιλαράκι" των 26 δισ. ευρώ, που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τους επόμενους 22 μήνες. Για να αφήσει, ωστόσο, οριστικά πίσω της την κρίση και για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η χώρα θα πρέπει να δοκιμαστεί στις αγορές».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται επίσης: «Όπως και να έχει, η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι περίπατος. Για τον οίκο Fitch η Ελλάδα απέχει μόλις τρία επίπεδα από τις αξιόχρεες χώρες, για την Standard & Poor´s τέσσερα και για τη Moody´s έξι. Επομένως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξήλθε από πρόγραμμα με τρεις οίκους να αμφισβητούν την πιστοληπτική της ικανότητα».

Προβλήματα αν εξαντληθεί γρηγορότερα το «μαξιλάρι»

Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Βολφκγάνγκο Πίκολι. Πρόκειται για έναν από τους διευθυντές της εταιρείας συμβούλων Teneo International, ο οποίος θεωρεί πως το αν και το πότε η Ελλάδα θα βρει πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση και τη βούλησή της να εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν.

Όπως ξεκαθαρίζει στη Ηandelsblatt, σε περίπτωση που «το "μαξιλαράκι" εξαντληθεί γρηγορότερα λόγω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση».

«Ίσως, μάλιστα, να πυροδοτήσει φόβους για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης» καταλήγει ο ειδικός στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.