- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηandelsblatt: Δύσκολη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
«Τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων και η χώρα παραμένει εκτός»
Στο εγχείρημα επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Γιατί η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές είναι δύσκολη».
Στον υπότιτλο επισημαίνεται: «Η κυβέρνηση επιδιώκει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Εκείνοι όμως παραμένουν σκεπτικοί, όπως άλλωστε και οι οίκοι αξιολόγησης».
«Τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές. Καμία άλλη χώρα που βρίσκονταν σε πρόγραμμα, δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια για να δελεάσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της. Η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να "παγώσει" διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να θυσιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία κάνοντας ακριβά προεκλογικά δώρα» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.
Και προσθέτει: «Το "μαξιλαράκι" των 26 δισ. ευρώ, που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τους επόμενους 22 μήνες. Για να αφήσει, ωστόσο, οριστικά πίσω της την κρίση και για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η χώρα θα πρέπει να δοκιμαστεί στις αγορές».
Στο ίδιο κείμενο τονίζεται επίσης: «Όπως και να έχει, η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι περίπατος. Για τον οίκο Fitch η Ελλάδα απέχει μόλις τρία επίπεδα από τις αξιόχρεες χώρες, για την Standard & Poor´s τέσσερα και για τη Moody´s έξι. Επομένως, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξήλθε από πρόγραμμα με τρεις οίκους να αμφισβητούν την πιστοληπτική της ικανότητα».
Προβλήματα αν εξαντληθεί γρηγορότερα το «μαξιλάρι»
Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του Βολφκγάνγκο Πίκολι. Πρόκειται για έναν από τους διευθυντές της εταιρείας συμβούλων Teneo International, ο οποίος θεωρεί πως το αν και το πότε η Ελλάδα θα βρει πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση και τη βούλησή της να εφαρμόσει όσες μεταρρυθμίσεις απομένουν.
Όπως ξεκαθαρίζει στη Ηandelsblatt, σε περίπτωση που «το "μαξιλαράκι" εξαντληθεί γρηγορότερα λόγω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση».
«Ίσως, μάλιστα, να πυροδοτήσει φόβους για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης» καταλήγει ο ειδικός στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή μέτρων ναυτικού αποκλεισμού κατά του Ιράν
Ξεκίνησε για τον Βόρειο Πόλο, όλα ανατράπηκαν, δεν το έβαλε κάτω, δε σταμάτησε και απλώς άλλαξε πορεία
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.