Κοσμος

«Να φύγει ο Γκέιτς από τη Microsoft»

Ζητούν τρεις μεγάλοι επενδυτές της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την πλήρη αποχώρηση του Μπιλ Γκέιτς από τη Microsoft, την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε πριν από 38 χρόνια, ζητούν τρεις από τους είκοσι μεγαλύτερους επενδυτές της, όπως προκύπτει τουλάχιστον από δημοσιεύματα στον Τύπο. Παραμένοντας στη θέση του προέδρου, ο Γκέιτς, εμποδίζει την υιοθέτηση νέων στρατηγικών και περιορίζει τα περιθώρια αλλαγών για τον CEO που θα διαδεχθεί τον Στηβ Μπάλμερ. Αυτό υποστηρίζουν οι «αντάρτες» επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Όταν η εταιρεία Microsoft εισήχθη στο χρηματιστήριο, ο Γκέιτς κατείχε το 49%. Το 2000 παρέδωσε τα ηνία στον Στηβ Μπάλμερ. Το 2008 ανακοίνωσε ότι σταματά την καθημερινή του ενασχόληση με τη Microsoft, παραμένοντας έκτοτε απλά πρόεδρος και μικραίνοντας το μετοχικό του μερίδιο, πουλώντας 80εκ. μετοχές περίπου κάθε χρόνο, σχέδιο προκαθορισμένο το οποίο προβλέπει ότι το 2018 δεν θα έχει απολύτως καμία μετοχή. Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, κατέχοντας 4,5% των μετοχών, αξίας 277 δισ. δολαρίων.

Ο CEO Στηβ Μπάλμερ είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι θα αποχωρήσει από τη θέση εντός του προσεχούς δωδεκάμηνου. Οι τρεις μεγαλοεπενδυτές πιέζουν ώστε ο διάδοχος του Μπάλμερ να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.

Γ. Σ.