Κοσμος

Βρετανός υπουργός: Η Αλ Κάιντα επιστρέφει και στοχεύει αεροδρόμια και αεροπλάνα

«Ο κίνδυνος για την αεροπλοϊα είναι υπαρκτός»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Αλ Κάιντα επανέρχεται και επιδιώκει να πραγματοποιήσει νέες τρομοκρατικές φρικαλεότητες εναντίον αεροσκαφών και αεροδρομίων, προειδοποίησε χθες ο Βρετανός υπουργός Ασφαλείας Μπεν Γουάλας.

Η τρομοκρατική ομάδα που ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή που κρατά τους υπουργούς «άγρυπνους τη νύχτα», δήλωσε στους The Sunday Times ο Βρετανός υπουργός.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα, οι μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι η Αλ Κάιντα έχει εξελίξει τις μεθόδους της για να καταρρίψει αεροπλάνο επιστρατεύοντας μικροσκοπικές βόμβες και drones παγιδευμένα με εκρηκτικά.

«Ο κίνδυνος για την αεροπλοϊα είναι υπαρκτός καθώς αποτελεί άκρως επιθυμητό στόχο για αυτούς τους τρομοκράτες. Η Αλ Κάιντα ανακάμπτει. Έχουν αναδιοργανωθεί, εξυφαίνουν ολοένα και περισσότερα σχέδια επιθέσεων στην Ευρώπη, έχουν εξοικειωθεί με νέες μεθόδους και εξακολουθούν να τρέφουν “φιλοδοξίες” για επιθέσεις στην αεροπλοϊα», δήλωσε ο Γουάλας ο οποίος ενημέρωσε ότι τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών καταστρώνουν σχέδια και έχουν διοχετεύσει κονδύλι 25 εκατομμυρίων στερλινών σε ερευνητικό πρόγραμμα για την θωράκιση της χώρας έναντι τέτοιων απειλών.

Όπως σημειώνει πάντως οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τομέα της ασφάλειας των αεροδρομίων είναι πιο δύσκολο για τους τρομοκράτες να περάσουν λαθραία εκρηκτικά στα αεροσκάφη. Ωστόσο προειδοποίησε: «Έχουν διερευνήσει άλλους τρόπους να βάζουν βόμβες στα αεροσκάφη. Αν δεν μπορείς να τα βάλεις από την μπροστινή πόρτα, θα το προσπαθήσεις από την άλλη».

«Το 2019 θα πρέπει να αγρυπνούμε για την Αλ Κάιντα. Επανενεργοποιούν κάποιους προηγούμενους συνδέσμους τους και μονάδες λογιστικής υποστήριξης και είναι υπαρκτές οι βλέψεις τους για την αεροπλοϊα», τόνισε επίσης.