Κοσμος

Τρόμος στο Στρασβούργο - Νεκροί και τραυματίες από πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης

Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20443242.jpg
© EPA/PATRICK SEEGER

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς που ερρίφθησαν απόψε στο κέντρο του Στρασβούργου, κοντά στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις φέρεται να έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης και τον καταδιώκουν, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ ότι συγκαταλεγόταν στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. 

Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν ανθρώπους που παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.Ο εισαγγελέας, αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας, ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

stras2.jpg
© EPA/PATRICK SEEGER

 

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα DNA (Dernieres nouvelles d' Alsace) ο ένοπλος άνοιξε πυρ στην οδό Γκραντ Αρκάντ. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς την Γκραντ Ρι, όπου συνέχισε να πυροβολεί. Μία αστυνομική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. “Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλειστήκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα”, είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του “αρχικά δεν είδα τίποτα”, είπε. “Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες”, είπε ο μάρτυρας.

Το κέντρο της πόλης παραμένει αποκλεισμένο σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων γύρω από την πλατεία Γκούτενμπεργκ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές.

Ο χάρτης της επίθεσης

Η επίθεση έγινε περίπου 150 μέτρα από το Αλσατικό μουσείο (μπλε σημείο στο χάρτη). Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι όσοι μένουν στο Πάρκο Ετουάλ (κάτω δεξιά, στο κόκκινο σημείο) και στο Neuforf να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πιθανότατα εκεί αναζητούν τους τρομοκράτες.  

stras1.jpg

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ