Κοσμος

Για Brexit χωρίς συμφωνία ετοιμάζεται η Ιρλανδία

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brexit.jpg
©EPA/ANDY RAIN

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ένα λεπτομερές έγγραφο για τις προετοιμασίες αναφορικά με διάφορα πιθανά σενάρια του Brexit, μεταξύ των οποίων και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.

Μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να προετοιμαστεί τώρα πιο εντατικά.

«Τώρα πλέον ενεργά, όχι μόνο προετοιμαζόμαστε γι' αυτό, αλλά λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι, εάν κριθεί απαραίτητο, θα είμαστε έτοιμοι στις 29 Μαρτίου για να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι στο ιρλανδικό δίκτυο RTE, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι απίθανο ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Μετά τη χθεσινή αναβολή από την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit, ο Κόβενι δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη διατύπωση της συμφωνίας αποχώρησης, αλλά εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να δώσει στη Μέι τις διαβεβαιώσεις που χρειάζεται αναφορικά με το λεγόμενο ιρλανδικό «δίχτυ ασφαλείας».

Την ίδια ώρα η Τερέζα Μέι μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ