- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ήταν οι τελευταίες λέξεις που πρόφερε ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο σαουδάραβας δημοσιογράφος ο οποίος δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσε την Κυριακή το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο μια πηγή η οποία έχει διαβάσει την απομαγνητοφώνηση της ηχητικής καταγραφής του φόνου του.
Η πηγή αυτή — το CNN δεν την κατονόμασε — δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η απομαγνητοφώνηση καθιστά σαφές ότι ο φόνος του δημοσιογράφου ήταν προμελετημένος και αποκαλύπτει πως ότι κατά τη διάρκειά του έγιναν πολλές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, στις οποίες περιγραφόταν η πορεία της επιχείρησης της εκτέλεσής του μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά το CNN, τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις γίνονταν με ανώτατους αξιωματούχους στο Ριάντ.
Ο Κασόγκι, μέλος της σαουδαραβικής ελίτ που όμως είχε πέσει σε δυσμένεια διότι επέκρινε ορισμένες αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε εγκατασταθεί στις ΗΠΑ το 2017 και έγραφε κυρίως άρθρα γνώμης που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα The Washington Post.
Δολοφονήθηκε αμέσως μετά την είσοδό του στο προξενείο του σουνιτικού βασιλείου.
Σύμφωνα με το CNN, η απομαγνητοφώνηση περιέχει περιγραφές της μάταιης προσπάθειας του Κασόγκι να αντισταθεί στους εκτελεστές του, ενώ περιγράφει επίσης τους ήχους του «διαμελισμού του πτώματός του με πριόνι».
Η ηχητική καταγραφή έγινε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Το CNN αναφέρει πως η πηγή του διάβασε τη μετάφραση της απομαγνητοφώνησης και είναι ενήμερη για τα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα που διενήργησαν οι τουρκικές αρχές για τον φόνο του δημοσιογράφου.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ ξεκαθάρισε πως το Ριάντ αρνείται να προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία προσώπων που βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονται στη δολοφονία του Κασόγκι.
Οι αρχές της Τουρκίας ζήτησαν την Τετάρτη τη σύλληψη και την έκδοση δύο στενών συμβούλων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο της έρευνάς τους.
«Δεν εκδίδουμε τους πολίτες μας» σε άλλες χώρες, αντέταξε ο Τζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει επανειλημμένα από το βασίλειο να προχωρήσει στην έκδοση των υπόπτων για την υπόθεση.
Κατά τις τουρκικές αρχές, μια ομάδα δεκαπέντε πρακτόρων της Σαουδικής Αραβίας στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να σκοτώσει τον Κασόγκι. Το Ριάντ από την πλευρά του κάνει λόγο περί μιας επιχείρησης άνευ της έγκρισης του παλατιού η οποία πήρε άσχημη τροπή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Ο θερμικός θόλος που πλήττει την ήπειρο προκαλεί πρωτοφανή ζέστη για τον Μάιο
Ιταλός τραγουδιστής καλείται να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην καταγγελία κατά του διάσημου σχεδιαστή
Επιτίθεται με οργή κατά του δικαστή και προαναγγέλλει τη μεταβίβαση του «αποτυχημένου ιδρύματος» στο Κογκρέσο
O εμβληματικός χώρος δεν επιτρέπεται να μετονομαστεί χωρίς σχετική απόφαση του Κογκρέσου
Τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.