Κοσμος

Τρέχει να προλάβει καταστάσεις ο Μακρόν: Βλέπει εργοδότες και συνδικάτα τη Δευτέρα

Πονοκέφαλος τα «Κίτρινα Γιλέκα» - Αμφίβολο αν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα εκτονώσουν την κατάσταση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συναντήσεις με πέντε συνδικάτα (CGT, CFDT, FO, CFE-CGE και CFTC), καθώς και τρεις εργοδοτικές οργανώσεις (Medef, CPME και U2P) θα έχει τη Δευτέρα, στις 10.00 το πρωί (11.00, ώρα Ελλάδος) ο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι επαφές έρχονται στον απόηχο του νέου κύματος βίας στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, την ώρα που τα «Κίτρινα Γιλέκα» ανοίγουν τα χαρτιά τους, ζητούν παραίτηση Μακρόν και προγραμματίζουν την «5η Πράξη» με μαζικές διαδηλώσεις το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.

©EPA/IAN LANGSDON

Το Σάββατο, κεντρικές συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τις εικόνες από το άγριο ξύλο των αστυνομικών σε διαδηλωτές να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Λαϊκή οργή

Το συγκεκριμένο κίνημα ολοένα και διογκώνεται, προκαλώντας αμηχανία στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτήν τη φορά, περίπου 136.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, απαιτώντας άμεση βελτίωση της καθημερινότητάς τους (μείωση της φορολογίας, καλύτερους μισθούς).

Σύμφωνα με την Opinion που αποκάλυψε τον γύρο επαφών, στόχος είναι «να παρουσιάσει ο Μακρόν τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη συνέχεια στους πολίτες μέσα στην ημέρα», σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η τεταμένη ατμόσφαιρα.

©EPA/IAN LANGSDON

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι του ξεκαθάρισαν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα κοινωνικά μέτρα.

Μικρό καλάθι

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε πως οι πρόεδροι της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ, της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν καθώς και του CESE (Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο) Πατρίκ Μπερνασκονί θα γίνουν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα στις 10.00 (11.00 ώρα Ελλάδας), την ίδια ώρα με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Ο πρόεδρος θέλει να φέρει μαζί όλες τις πολιτικές, περιφερειακές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για το έθνος, προκειμένου να ακούσει τη φωνή τους και τις προτάσεις τους με σκοπό να τους κινητοποιήσει στη δράση» δήλωσε η πηγή αυτή.

©EPA/IAN LANGSDON

Αρκετοί, πάντως, κρατούν μικρό καλάθι για τους «καρπούς» που θα έχουν οι συνάντησεις αυτές, καθώς το κύμα οργής προς το πρόσωπο του Μακρόν ολοένα και αυξάνεται.