Κοσμος

«Κίτρινα γιλέκα» και επεισόδια στη Γαλλία: Τουλάχιστον 118 τραυματίες

1.385 οι προσαχθέντες, 125.000 οι διαδηλωτές - Υπό έλεγχο οι διαδηλώσεις, ανέφερε ο Γάλλος υπ. Εσωτερικών - Επεισόδια και στο Βέλγιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μία ακόμα ημέρα επεισοδίων στιγμάτισε τη Γαλλία, στο περιθώριο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «Κίτρινων γιλέκων». Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές όχι μόνο στο Παρίσι αλλά και άλλες γαλλικές πόλεις, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 1.385  προσαγωγές, οι περισσότερες από τις οποίες στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανιέρ, «975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω». Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.  

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί. Έκανε, επίσης, λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας. Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου. Συνολικά σε όλη τη Γαλλία οι διαδηλωτές ξεπέρασαν του 125.000.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον των διαδηλωτών σφαίρες από καουτσούκ, τεθωρακισμένα έφιππες δυνάμεις, ενώ τα «Κίτρινα γιλέκα» απάντησαν με πέτρες και κροτίδες. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν.

Επίθεση στο Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού αφαίρεσαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ένα «κίτρινο γιλέκο» φεύγει από τα Ηλύσια Πεδία και λέει σε μια νεαρή γυναίκα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση: «Φεύγουμε, είμαστε εδώ από το πρωί». Εκείνη του απαντά: «Μην ανησυχείς, ερχόμαστε, είμαστε η αλλαγή της βάρδιας».

Καταγγελίες δημοσιογράφων ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς

Δημοσιογράφοι δέχθηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους που δημοσίευσαν τα μέσα για τα οποία εργάζονται ή που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύο φωτογράφοι της εφημερίδας Le Parisien τραυματίστηκαν από τα πυρά όπλου τύπου "flash-ball" στο Σανζ Ελιζέ, ο ένας στον αυχένα κι ο άλλος στο γόνατο, έγραψε η εφημερίδα.

Ο πρώτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο και ανέφερε στο twitter ότι o άνδρας των δυνάμεων επιβολής του νόμου, του ζήτησε συγγνώμη: «Είμαι πολύ θυμωμένος, έβγαλα όλα τα προστατευτικά που φορούσα και πήγα να του πω ότι μόλις με πυροβόλησε εξ επαφής στον αυχένα μου… Νομίζω ότι φοβήθηκε πως με σκότωσε καθώς έπεσα στο έδαφος και παρέμεινα εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Μου είπε, "λυπάμαι στόχευα κάποιον άλλο"».

Επέκταση των «Κίτρινων Γιλέκων» σε Βέλγιο και Ολλανδία

Διαδηλώσεις «Κίτρινων γιλέκων» πραγματοποιήθηκαν, επίσης, σε Βέλγιο και Ολλανδία. Στις Βρυξέλλες σημειώθηκαν επεισόδια και 400 άνθρωποι προσήχθησαν από την αστυνομία.