Κοσμος

Πρωτοφανείς εικόνες - Γάλλοι αστυνομικοί συλλαμβάνουν 153 μαθητές «ταραξίες» από ένα σχολείο (video)

Γονατισμένοι στο έδαφος με τα χέρια στην πλάτη σαν αιχμάλωτοι… πολέμου - Χειροπέδες σε 12χρονους και σε παιδί με αυτισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
child-france1.jpg

Τους αποκαλούν «παιδιά ταραξίες»  και κάποια είναι μόλις 12 ετών. Είναι ανάμεσα στους 153 συλληφθέντες από ένα και μόνο λύκειο της Γαλλίας που φαίνεται να επαναστατεί ακολουθώντας το γενικότερο ρεύμα των «κίτρινων γιλέκων».

Το βίντεο που αναρτήθηκε από το σημείο των συλλήψεων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γαλλία και διεθνώς, καθώς δείχνει τη γαλλική αστυνομία να καταφεύγει σε πρακτικές που απαντώνται περισσότερο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και πολύ λιγότερο στην Πέμπτη Δημοκρατία της Γαλλίας.

Οι συλλήψεις έγιναν στο λύκειο Saint-Exupéry στην πόλη Μαντ-λα-Ζολί, ένα από τα πιο υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, όπου ζουν πολλοί μετανάστες και παιδιά μεταναστών.

Μαθητές, κάποιοι γεννημένοι το 2006, βρίσκονται γονατισμένοι ή καθισμένοι στο έδαφος με τα χέρια πίσω στην πλάτη ή στο κεφάλι στον κήπο ενός οικήματος και στη μάντρα γειτονικού σπιτιού. Οι αστυνομικοί επιτηρούν τους ταραξίες και δεν τους επιτρέπουν την οπτική επαφή.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τη μεταρρύθμιση στις εξετάσεις για το απολυτήριο λυκείου, που κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και δίνει τη δυνατότητα στις ακαδημίες να επιλέγουν τους φοιτητές τους με μια βάση κριτηρίων που σε πολλά θυμίζουν πρόσληψη σε επιχείρηση, μη δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους.

child-france2.jpg

Προβλήματα από τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τις καταλήψεις έχουν δημιουργηθεί σε 280 λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα, όπου έγιναν 700 συλλήψεις ανηλίκων. Ωστόσο, οι περισσότερες -153- έγιναν στο λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί.

france-child3.jpg

Πολλοί γονείς των παιδιών δεν γνωρίζουν σε ποια κρατητήρια είναι τα παιδιά τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένα παιδί με αυτισμό και ένα 12χρονο.

Υπέρ των συλλήψεων ο υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, υπερασπίστηκε τις συλλήψεις που έγιναν κοντά στο λύκειο της Μαντ-λα-Ζολί, σημειώνοντας ότι η αστυνομία προχώρησε σε αυτές έπειτα από «πραγματικά βίαια επεισόδια» στην κοινότητα αυτή των Ιβελίν.

Οι εικόνες που δείχνουν δεκάδες νέους, με τα χέρια στην πλάτη ή στο κεφάλι «είναι σκληρές (...) αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να τις εντάξουμε σε ένα πλαίσιο», σημείωσε ο Καστανέρ, υπογραμμίζοντας ότι ρίφθηκαν «δεκάδες γκαζάκια σε οδοφράγματα που φλέγονταν» ακριβώς πριν από τις συλλήψεις αυτές που προκάλεσαν πολεμική.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σημείωσε τέλος ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του βουλευτή Νικολά Ντιπόν-Ενιάν όσον αφορά δηλώσεις του με τις οποίες κατηγορούσε «τους ταραξίες του κ. Καστανέρ» ότι λεηλάτησαν την Αψίδα του Θριάμβου το περασμένο Σάββατο στο Παρίσι κατά την διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων».

«Για την τιμή των γυναικών και των ανδρών αυτών (των δυνάμεων της τάξης) αποφάσισα να καταθέσω μήνυση κατά του κ. Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, ο οποίος αναίσχυντα, στους κόλπους της Εθνοσυνέλευσης τόλμησε να πει, το παραθέτω, ότι ήταν οι 'ταραξίες του κ. Καστανέρ' που λεηλάτησαν την Αψίδα του Θριάμβου. Θα δούμε αν αυτός ο κύριος θα τολμήσει να μας αντιτάξει το βουλευτικό του αξίωμα. Θα προσθέσει και όνειδος στην προσβολή», σημείωσε στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε την παραμονή της "IV Πράξης" της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ