Κοσμος

Το Λουξεμβούργο προωθεί τη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Επήλθε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
cannabis23432.jpg
©EPA/RUNGROJ YONGRIT

Να αποποινικοποιήσει την παραγωγή και χρήση της κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς στους ενήλικες θέλει το Λουξεμβούργο, βάσει των όσων προβλέπονται στη συμφωνία που υπογράφηκε τη Δευτέρα μεταξύ των εταίρων της νέας κυβέρνησης υπό τον φιλελεύθερο Ξαβιέ Μπετέλ.

«Θα εκπονηθεί ένα νομοσχέδιο σχετικά με τη χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς» αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψαν το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων του Λουξεμβούργου, χωρίς να αποσαφηνίζεται ωστόσο ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Τα τρία κόμματα εξασφάλισαν στο Κοινοβούλιο ισχνή πλειοψηφία, έχοντας καταλάβει τις 31 από τις 60 συνολικά έδρες, γεγονός, ωστόσο, που τους επέτρεψε να σχηματίσουν κυβέρνηση. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού, που καλύπτει το νομοθετικό έργο για το χρονικό διάστημα 2018-2023, η κυβέρνηση σκοπεύει «να αποποινικοποιήσει, ήτοι να νομιμοποιήσει υπό συνθήκες που θα διευκρινιστούν, την παραγωγή στην επικράτεια του Λουξεμβούργου όπως την αγορά, την κατοχή και την κατανάλωση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς για τις προσωπικές ανάγκες των ενήλικων κατοίκων».

Οι βουλευτές είχαν εγκρίνει τον Ιούνιο έναν νόμο που επέτρεπε τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, όμως σε ένα αυστηρό πλαίσιο.

«Οι εισπράξεις από την πώληση της κάνναβης θα επενδυθούν πρωτίστως στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την περίθαλψη στον ευρύτατο τομέα των εξαρτήσεων» τονίζει η νέα κυβέρνηση Μπετέλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ