Κοσμος

Ποροσένκο: «Η Ρωσία συγκεντρώνει τεθωρακισμένα στα σύνορα - Ηγέτης ο Τραμπ» (video)

Έκκληση στη Δύση να στηρίξει την Ουκρανία στη διαμάχη της με τη Μόσχα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Τραμπ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αργεντινή, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Αυτός είναι ο τρόπος που ενεργούν οι μεγάλοι ηγέτες» σχολίασε στο Twitter ο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Sky News ότι διαθέτει αποδείξεις για συγκέντρωση τεθωρακισμένων μονάδων κοντά στα σύνορα της χώρας του με τη Ρωσία. Ο Ποροσένκο έδειξε φωτογραφίες που δείχνουν -όπως υποστηρίζει- ρωσικά τεθωρακισμένα να συγκεντρώνονται κοντά στη μεθόριο, δίπλα σε αποθήκες πυρομαχικών.

«Αυτή είναι η βάση των τανκ, μόλις 18 χιλιόμετρα από τα σύνορά μας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι τα πρώτα τεθωρακισμένα συγκεντρώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται στο ναδίρ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2014.

Την περασμένη Κυριακή δυνάμεις της ρωσικής ακτοφυλακής προχώρησαν στην κατάληψη τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων ανοικτά της χερσονήσου και στη σύλληψη των πληρωμάτων τους. Το «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε στο στενό του Κερτς -το θαλάσσιο πέρασμα που συνδέει τη Μαύρη με την Αζοφική Θάλασσα. Παρά τις διεθνείς πιέσεις η Μόσχα συνεχίζει να μην επιτρέπει στα πλοία και τα πληρώματά τους να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Πέτρο Ποροσένκο υποστήριξε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να προσαρτήσει ολόκληρη την Ουκρανία, καλώντας τους ηγέτες της Δύσης να υποστηρίξουν τη χώρα του και το ΝΑΤΟ να στείλει πλοία στην Αζοφική Θάλασσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για «προβοκάτσια», κατηγορώντας τον Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε το περιστατικό προκειμένου να ενισχύσει τα ποσοστά του εν όψει των προεδρικών εκλογών τον Μάρτιο του 2019.