Κοσμος

Κρεμλίνο: Κανένα πρόβλημα με την κίνηση πλοίων ανοικτά της Κριμαίας

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε κατηγορηματική διάψευση των όσων ισχυρίζεται η Ουκρανία περί ύπαρξης προβλημάτων στη ναυσιπλοΐα στο ανατολικό τμήμα της Κριμαίας, προχώρησε η Ρωσία.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν κατηγόρησε το πρωί της Πέμπτης τη Μόσχα ότι απαγορεύει σε πλοία να αποπλεύσουν ή να καταπλεύσουν στην Αζοφική Θάλασσα, λίγες ημέρες μετά την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από δυνάμεις της ρωσικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα (σ.σ. Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη), απαγορεύοντας σε πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά.

«Ο σκοπός είναι απλός: Θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να μας βγάλει εκτός του δικού μας εδάφους -περιοχής που είναι δική μας, σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες» ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε άγνοια για τους ουκρανικούς ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονται κανονικά μέσω του πορθμού Κερτς στην Κριμαία, ο οποίος ελέγχεται από τη Ρωσία χωρίζοντας τη Μαύρη από την Αζοφική Θάλασσα.

Όπως είπε, τυχόν καθυστερήσεις συνδέονται με τις κακές καιρικές συνθήκες -πράγμα όχι σπάνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε το ΝΑΤΟ να στείλει πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα του και «να εγγυηθούν την ασφάλεια». Από τη μεριά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «ουκρανικά καπρίτσια» με την ανοχή-υποστήριξη κρατών της Δύσης.