Κοσμος

Βενιζέλος: και με Νταβούτογλου για ΑΟΖ

Μετά τη συνεννόηση με Κύπρο, Αίγυπτο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτγλου είδε χτες στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο αντπιροέδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η προηγούμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για θέματα ΑΟΖ και άλλων ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης, καθώς και το Κυπριακό. Ωστόσο, μοιάζει εντελώς απίθανο ν΄ αλλάξει η πάγια τουρκική θέση για μη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Α. Μεσσόγειο, και επομένως απίθανο να δεχτεί κοινή χάραξη ΑΟΖ. 

Η ευρωπαϊκή προοπτική

Η Τουρκία φαίνεται να έχει υψηλές προσδοκίες από την ελληνική προεδρία (2014) σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, που τώρα καρκινοβατεί. Ελπίζει ότι δύο ή τριά κεφάλαια συγκλίσεων θα ξανανοίξουν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία έχει ήδη τη στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ

Ως προς την οριοθέτση ΑΟΖ κλπ ζωνών, πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στο Κάιρο και την επίσημη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα προχωρήσουν στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, γράφουν «Τα Νέα». Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση έχει ιδιαίτερα συμβολική αλλά και πολιτική σημασία, καθώς η Αίγυπτος είναι η χώρα - κλειδί για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και σε ό,τι αφορά το Καστελλόριζο και σε ό,τι αφορά τη συνέχεια της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Κύπρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια μελλοντική οριοθέτηση. Ταυτόχρονα, το χθεσινό τετ α τετ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ώρες αφότου είχε ολοκληρωθεί η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ένα ακόμη ραντεβού με ιδιαίτερη σημασία, έλεγαν διπλωματικές πηγές

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου για την εν λόγω πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. (αν και η Τουρκία φέρεται ότι δυσφορεί). Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε σαφές ότι μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική. «Η τριμερής συνάντηση είναι ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία. Θέλουμε οι χώρες να συνεργάζονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στη θάλασσα, στον τομέα της ενέργειας. Η αξιοποίηση των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περιοχή», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση με τον τούρκο ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διμερείς διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών από την Αθήνα και το Κάιρο θα αρχίσουν σύντομα, καθώς ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ κ. Ναμπίλ Φαχμί φέρεται να έχει δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία στον κ. Βενιζέλο. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί το 2008, ενώ πριν από έναν χρόνο η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε διαμηνύσει στην Αθήνα ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε οριοθέτηση με την Ελλάδα χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με την Τουρκία.

Το Κυπριακό

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου εκφράστηκε θετικά για την κυπριακή πρόταση να μεταβούν ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής στην Αγκυρα και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Μ.Φ.