Κοσμος

Παρίσι: Συλλήψεις στην Εθνική Φρουρά

Για την κοκαΐνη σε αεροσκάφος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τρεις αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς συνέλαβαν οι αρχές της Βενεζουέλας ως ύποπτους στην υπόθεση διακίνησης 1,3 τόνων κοκαΐνης που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε αεροσκάφος της εταιρείαςAir France στο Παρίσι. Την τεράστια ποσότητα των ναρκωτικών είχε βρει η γαλλική αστυνομία μέσα σε βαλίτσες, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί με πλαστά ονόματα που δεν αντιστοιχούσαν σε επιβάτες της πτήσης, με δρομολόγιο Καράκας-Παρίσι.

Οι συλληφθέντες, δυο λογίες και ένας υπολοχαγός, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, όπως δήλωσε η Εισαγγελία του Καράκας, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ποιες είναι αυτές. Πρόσθεσε όμως πως οι γαλλικές αρχές έχουν υπό κράτηση 6 ακόμη άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση, 3 Ιταλούς και 3 Βρετανούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει το Σάββατο σε δημοσιογράφους πως «αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάσχεση κοκαΐνης που έγινε ποτέ από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο δικαστικής έρευνας», σημειώνοντας επίσης πως η αξία του φορτίου αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ.

Αστυνομικές πηγές εκτιμούν πως «στο δρόμο» η αξία ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ωστόσο οι αρχές δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση μόλις το Σαββατοκύριακο. Η γαλλική αεροπορική εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πώς τα ναρκωτικά κατέληξαν στο αεροσκάφος της. «Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών, έχουμε λάβει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της διαδικασίας ελέγχου των αποσκευών πριν από την αναχώρηση από ορισμένους ευαίσθητους προορισμούς», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Η κατάσχεση της τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης και η σύλληψη των υπόπτων ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, ανακοίνωσε ο Βαλς.

Γ.Σ.