Κοσμος

Διαδηλώσεις υπέρ του πανεπιστημίου Σόρος στην Ουγγαρία

Στους δρόμους οι φοιτητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hungary.jpg
© TWITTER

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε μια πορεία, που οργάνωσαν φοιτητές, αξιώνοντας εγγυήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία και αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές, που είχαν ως αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος να σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ουγγαρία.

Το Central European University (CEU) ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί στη Βιέννη εκτός κι αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συμφωνήσει έως την 1η Δεκεμβρίου να διασφαλίσει ένα νόμιμο πλαίσιο για τη λειτουργία του στην Ουγγαρία.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κτίρια του πανεπιστημίου Corvinus, στις όχθες του ποταμού Δούναβη, είπαν ότι πρέπει να προασπιστούν το ακαδημαϊκό κλίμα που συμβολίζει το CEU, αυτό της ελεύθερης σκέψης και του ανοικτού διαλόγου.

«Το CEU αντιπροσωπεύει την ελεύθερη εκπαίδευση και την πολυπολιτισμικότητα… Έχω βαρεθεί με όσα συμβαίνουν εδώ» δήλωσε η 63χρονη Μαρία Παλμάι, μια συνταξιούχος τραπεζικός.

Φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ELTE και το Corvinus, έδωσαν επίσης το παρόν στην πορεία.

Η απόφαση του CEU να μεταφέρει εκτός χώρας τα αμερικανικά πιστοποιημένα προγράμματα, στη Βιέννη ακολουθεί τη μακροχρόνια μάχη με την κυβέρνηση Όρμπαν, περιλαμβανομένων των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, που θεωρήθηκαν ότι στοχοθετούν το CEU.

Η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση κατηγορεί τον Σόρος ότι εξυφαίνει μια συνωμοσία για να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό «πλημμυρίζοντας» την ήπειρο με μετανάστες. Ο Σόρος υποστηρίζει ότι η στήριξή του προς τους μετανάστες είναι μέρος της φιλανθρωπικής δράσης του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ