Κοσμος

Η αδελφή του Ζούκερμπεργκ διδάσκει αρχαία ελληνικά και στωική φιλοσοφία

Η έρευνά της για το πώς τα social media προωθούν τον μισογυνισμό μέσω της αρχαίας ελληνικής γραμματείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
donna-zuckerberg.jpg
© facebook.com/donna.zuckerberg

Η Ντόνα Ζούκερμπεργκ, αδελφή του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δεν είναι μια συνηθισμένη γυναίκα. Διδάσκει αρχαία ελληνική γραμματεία και στωική φιλοσοφία. Στις αρχές Οκτωβρίου, δημοσιεύτηκε η μελέτη της πάνω στο πώς τα social media προωθούν τον μισογυνισμό και πώς οι φαλλοκράτες χρησιμοποιούν την αρχαία ελληνική γραμματεία για να προωθήσουν τις ρατσιστικές τους ιδέες.

Η Ζούκερμπεργκ χρησιμοποιεί στην έρευνά της, που δημοσιεύεται στο βιβλίο της «Not All Dead White Men: Classics and Misogyny in the Digital Age» - Εκδόσεις Χάρβαρντ,  τον όρο ανδρόσφαιρα, προκειμένου να χαρακτηρίσει τις ομάδες από συγκεκριμένους άνδρες που μελετούν τις θεωρίες και τη φιλοσοφία της Αρχαιότητας και μέσω αυτών προωθούν τον μισογυνισμό και τον ρατσισμό. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με την Ζούκερμπεργκ, συγκαταλέγονται και πολλοί ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα μέλη της «ανδρόσφαιρας» χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις ιδέες τους που τις «στηρίζουν» σε αποσπασματικά και διαστρεβλωμένα κείμενα αρχαίων φιλοσόφων.

Αφορμή για την έρευνά της υπήρξε το κείμενο που εντόπισε στο διαδίκτυο και το οποίο είχε τύχει μεγάλης αναγνωσιμότητας με τίτλο «Γιατί ο στωικισμός γνωρίζει σήμερα τόση ανταπόκριση;». Διαβάζοντάς το διαπίστωσε ότι το κείμενο ήταν απόλυτα στηριγμένο σε μια ψευδοεπιστημονικότητα κι έβριθε σαθρών επιχειρημάτων, μέσω των οποίων συγκεκριμένοι άνδρες επιστήμονες υποστήριζαν την αναγκαιότητα της επιστροφής σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μάλιστα, προέβαλλαν το επιχείρημα ότι  στη σημερινή εποχή οι άνδρες υποφέρουν από τις γυναίκες και ότι πρέπει να πολεμήσουν κόντρα στο άλγος και τον πόνο που αυτές τους προκαλούν - όπως ακριβώς έκαναν οι στωικοί φιλόσοφοι τόσα χρόνια πριν. 

Αυτοί οι κατά τα άλλα αξιοσέβαστοι πανεπιστημιακοί όχι μόνο δεν φοβήθηκαν να γράψουν αυτές τις θεωρίες, αλλά φρόντισαν να τις προασπιστούν παρομοιάζοντας τους εαυτούς τους με εκείνους τους άνδρες που έπαιρναν το «κόκκινο χάπι» στην ταινία «Matrix», δηλαδή το χάπι της πιο οδυνηρής αλήθειας.

Η ίδια μιλώντας στον «Observer» υποστήριξε ότι για τη γρήγορη διάδοση τέτοιων μισογύνικων ψευδοεπιστημονικών άρθρων ευθύνονται τα social media. «Όλα αυτά τα επέτρεψαν να συμβούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» δήλωσε χωρίς να αποκλείει από τους ισχυρισμούς της και το Facebook.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν την ευκαιρία στους άνδρες με αντι-φεμινιστικές ιδέες να διακηρύξουν τις απόψεις τους σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούν - και να διαδώσουν παντού την καχυποψία και την παραπληροφόρηση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι που εκτόξευσαν τον μισογυνισμό σε αδιανόητα επίπεδα μοχθηρίας και βίας» πρόσθεσε. 

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σε ερώτηση για το αν με αυτή την άποψη που διατυπώνει καταφέρεται κι εναντίον του αδελφού της, η Ντόνα Ζούκερμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά φρόντισε να υπενθυμίζει ότι και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει πέσει θύμα ανδρικής επιθετικότητας. 

donna.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ