Κοσμος

«Μαμά, με πυροβόλησαν» - Αδέσποτη σφαίρα σκότωσε την 13χρονη που αγωνιζόταν κατά της οπλοκατοχής

Η Σάντρα Παρκς είχε βραβευτεί για την έκθεσή της κατά της βίας των όπλων

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα κορίτσι, 13 ετών, το οποίο πριν από δύο χρόνια είχε βραβευτεί για την έκθεσή της κατά της βίας των όπλων, πυροβολήθηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα κι ενώ βρισκόταν μέσα στο σπίτι της. Η μητέρα της δεν πρόλαβε καν να μεταφέρει το παιδί της στο νοσοκομείο.

Η Σάντρα Παρκς είχε γράψει ότι η πόλη της το Μιλγουόκι των Ηνωμένων Πολιτειών «είναι σε μια κατάσταση χάους». «Στην πόλη όπου ζω, ακούω και βλέπω παραδείγματα χάους σχεδόν καθημερινά. Μικρά παιδιά γίνονται θύματα ανούσιας βίας των όπλων», είχε γράψει όταν ήταν 11 ετών η Αφροαμερικανή Σάντρα Παρκς περιγράφοντας μέσα από τα παιδικά της μάτια την ατέρμονη βία στους δρόμους.



Η Τατιάνα, αδελφή της Σάντρα, δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι WISN ότι δέχθηκε τη σφαίρα σαν στρατιώτης. «Μπήκε μέσα στο δωμάτιο και είπε: 'μαμά με πυροβόλησαν'. Δέχθηκε μια σφαίρα στο στήθος. Μια σφαίρα που δεν προοριζόταν για εκείνη».

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία της μητέρας της. Είχε πάει νωρίς για ύπνο, δήλωσε, αφήνοντας τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση. Ξύπνησε από τους πυροβολισμούς, λίγο πριν από τις 8.00 το βράδυ. Βρήκε την κόρη της αιμόφυρτη στο πάτωμα. «Μαμά, με πυροβόλησαν. Κάλεσε την αστυνομία», της είπε. «Την κοιτούσα. Δεν έκλεγε. Δεν φώναζε. Ήταν τόσο ήρεμη... Δεν της άξιζε να φύγει από αυτό τον κόσμο έτσι», πρόσθεσε η μητέρα της.

Κάνοντας λόγο για «παραφροσύνη», ο δήμαρχος του Μιλγουόκι Τομ Μπάρετ εκτίμησε ότι ο δράστης ενδεχομένως να ήθελε να εκφράσει τον θυμό του ή να φοβίσει κάποιον. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ένα 13χρονο κορίτσι σκοτώθηκε στο δωμάτιό του», τόνισε.

Η Σάντρα Παρκς είχε βραβευτεί στο διαγωνισμό «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ» το 2016. Μέσα από το γραπτό της απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες της για περισσότερη ενσυναίσθηση και λιγότερη αρνητικότητα. Έγραψε για το πόσο σημαντική είναι η παιδεία ώστε να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος στο μέλλον. «Εμείς είμαστε οι ηγέτες του μέλλοντος, αλλά χωρίς παιδεία δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα», είχε γράψει η Σάντρα.  



Οι εισαγγελικές αρχές του Μιλγουόκι έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του 26χρονου Αζάιακ Μπαρνς και του 27χρονου Άντρελ Όντεν για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος της 13χρονης. Και οι δύο ύποπτοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ένοπλες ληστείες και για παράνομη κατοχή όπλων.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο συλληφθέντες σε κοντινό σπίτι. Ο ένας μάλιστα κρυβόταν σε ντουλάπα. Ένας αστυνομικός βρήκε ένα πιστόλι πεταμένο σε κάδο απορριμμάτων μέσα στο σπίτι του ενός εκ των δύο συλληφθέντων και ένα ημιαυτόματο όπλο στο υπνοδωμάτιο. Η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι το πιστόλι που βρέθηκε στον κάδο ήταν αυτό που σκότωσε την Σάντρα. «Το κίνητρο δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μιλγουόκι.