Κοσμος

Reuters: Προκαταρκτική συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ για τα «αγκάθια» του Brexit

Σε επίπεδο διαπραγματευτών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε προκαταρκτική συμφωνία για τη διακήρυξη που θα σκιαγραφεί τις σχέσεις μετά το Brexit κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βρετανία, σε επίπεδο διαπραγματευτών, σύμφωνα με εκτελεστικό μέλος της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Το συμφωνηθέν προσχέδιο θα κατατεθεί στους αντιπροσώπους των 27 κρατών-μελών, οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες εντός της ημέρας.

Παρά τις μεγάλες διαφωνίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, ελπίζουν να το οριστικοποιήσουν το περιεχόμενο εγκαίρως προκειμένου να ταιριάζει με το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που προέκυψαν τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αιχμή αποτέλεσε το αίτημα Ισπανίας να διευκρινίζεται πως η συμφωνία για το Brexit δεν θα επηρεάζει το στάτους του Γιβραλτάρ.

Χθες μάλιστα ο  πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ επανέλαβε την απειλή του ότι θα ασκήσει βέτο στη συμφωνία Brexit κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή εάν αν αυτή δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ.