- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ελληνική τραγωδία στις Βρυξέλλες
Ο Γιώργος Καθάριος μας δελεάζει να ταξιδέψουμε στις Βρυξέλλες
Τους τελευταίους μήνες, ένας τέτοιος τίτλος σχεδόν αυτόματα υποδηλώνει αναφορά στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της ευρωζώνης με αφορμή το ελληνικό δημόσιο χρέος, χάρη στις οποίες βέβαια η χώρα μας φιλοξενείται καθημερινά στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα (there is no such thing as bad publicity). Τις ίδιες μέρες όμως που οι κκ. Juncker και Trichet αντάλλασαν απόψεις με τους ευρωβουλευτές σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούσαν να πείσουν τους ομολόγους τους για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, και που τα μάτια πολλών Ελλήνων και μη είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής και στις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας (του "γεμάτου όπλου πάνω στο τραπέζι"), οι Βρυξέλλες φιλοξενούν ένα άλλο ελληνικό δράμα, καλλιτεχνικό αυτή τη φορά.
Από τον Γενάρη ως τον Απρίλιο, το πρόγραμμα του Βασιλικού Θεάτρου «La Monnaie» (δηλαδή της Όπερας των Βρυξελλών, που πήρε το όνομά της από το νομισματοκοπείο που κάποτε υπήρχε στο ίδιο μέρος) είναι εμπνευσμένο από τους μύθους της αρχαιοελληνικής δραματουργίας. Στο Θέατρο παρουσιάστηκαν ήδη οι δύο όπερες «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Iφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck, η «Ηλέκτρα» του Strauss, ενώ τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί η «Medeamaterial» του Γάλλου συνθέτη Pascal Dusapin -που δημιουργήθηκε για το La Monnaie το 1992- σε νέα χορογραφία της Sasha Waltz. Από τις 15 έως 20 Μαρτίου παρουσιάστηκε επίσης στις Βρυξέλλες η «Ισμήνη» σε μουσική του Γιώργου Απέργη και βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου.
Από τις 16 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου παρουσιάζεται στο La Monnaie η όπερα του Μότσαρτ «Idomeneo, re di Creta», σε μουσική διεύθυνση του νεαρού Γάλλου Jérémie Rhorer και σκηνοθεσία του Βέλγου Ivo van Hove. Τον γιο του Ιδομενέα Ιδαμάντη υποδύεται η γνωστή Σουηδή mezzo-soprano Malena Ernman, η οποία πέρσι εκπροσώπησε τη χώρα της στη Eurovision...Οι συντελεστές επέλεξαν να δώσουν μια μοντέρνα εκδοχή του μύθου, με το παλάτι του Κρήτα βασιλιά να θυμίζει τον Λευκό Οίκο. Μεγάλο βάρος πέφτει στα βίντεο του Tal Yarden που ντύνουν την παράσταση, με εικόνες από τον Περσικό πόλεμο, νυχτερινούς βομβαρδισμούς αλλά και επαναπατριζόμενα φέρετρα με την αστερόεσσα, ενώ ο ανάστατος κρητικός λαός συνοδεύεται με πλάνα διαδηλώσεων, κάποια από τα οποία μοιάζουν καταπληκτικά με αυτά από τα περσινά Δεκεμβριανά της Αθήνας. Το La Monnaie άλλωστε έχει γνωστό «επαναστατικό» παρελθόν, καθώς μετά από μια παράσταση της όπερας «La Muette de Portici» του Daniel Auber το βράδυ της 25ης Αυγούστου 1830 το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία μπροστά από το θέατρο φωνάζοντας «Vive la liberté!» και ξέσπασαν ταραχές οι οποίες πυροδότησαν την επανάσταση που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Βελγίου.
Με αφορμή το πρόγραμμα της Όπερας, η Ταινιοθήκη των Βρυξελλών παρουσιάζει αφιέρωμα στην ελληνική τραγωδία μέχρι τις 28 Απριλίου. Θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες του Παζολίνι «Οιδίπους» και «Μήδεια» με την Μαρία Κάλας, το «Vaghe stelle dell'Orsa» του Visconti και το σπαγκέτι γουέστερν «Il pistolero dell' Ave Maria», βασισμένα αμφότερα στην Ηλέκτρα, η παρωδία του 1935 «Les dieux s'amusent» των Reinhold Schünzel και Albert Valentin, ο «Ορφέας» και η «Διαθήκη του Ορφέα» του Κοκτώ αλλά και το «Orfeu negro» του Marcel Camus, η «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου και οι «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, η «Ιφιγένεια» και η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη σε νέες κόπιες που θα προβληθούν στο πολιτιστικό κέντρο Flagey, η βασισμένη στη Μήδεια ταινία «A dream of passion» (ελληνιστί «Κραυγή Γυναικών») του Jules Dassin, με την Μελίνα Μερκούρη και την Ellen Burstyn, και η «Φαίδρα» «εμού του ιδίου» σκηνοθέτη, καθώς και ο «Oedipus the King» του Philip Saville με τους Orson Welles και Christopher Plummer, γυρισμένος το 1967 στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Θα προβληθούν επίσης ταινίες κινουμένων σχεδίων βασισμένες στην ελληνική μυθολογία, ο τηλεοπτικός «Σωκράτης» του Roberto Rossellini, και η «Αντιγόνη» των Jean-Marie Straub και Danièle Huillet.
Αν πάλι βρεθείτε 8 με 11 Απριλίου στις Βρυξέλλες μη χάσετε το φεστιβάλ Balkan Trafik που γίνεται στο Bozar, με μουσικές και ταινίες από και για τα Βαλκάνια. Από ελληνικής πλευράς φέτος θα συμμετάσχει ο Στέλιος Βαμβακάρης.
Links: Idomeneo στο La Monnaie http://www.lamonnaie.be/demunt-1.0/programma/productie.jsp?id=10948§ion=introductie
Ελληνική τραγωδία στη Cinematek http://www.cinematek.be/?node=17&event_id=100059100
Balkan Trafik στο Bozar http://www.bozar.be/activity.php?id=9328&selectiondate=2010-03-26
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.