Κοσμος

Η ελληνική τραγωδία στις Βρυξέλλες

Ο Γιώργος Καθάριος μας δελεάζει να ταξιδέψουμε στις Βρυξέλλες 

1934-6989.jpg
Γιώργος Καθάριος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4943-24368.jpg

Τους  τελευταίους μήνες, ένας τέτοιος  τίτλος σχεδόν αυτόματα υποδηλώνει αναφορά στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις εντός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της ευρωζώνης με αφορμή το ελληνικό δημόσιο χρέος, χάρη στις οποίες βέβαια η χώρα μας φιλοξενείται καθημερινά στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα (there is no such thing as bad publicity). Τις ίδιες μέρες όμως που οι κκ. Juncker και Trichet αντάλλασαν απόψεις με τους ευρωβουλευτές σχετικά με τη σκοπιμότητα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούσαν να πείσουν τους ομολόγους τους για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής λύσης στο ελληνικό ζήτημα, και που τα μάτια πολλών Ελλήνων και μη είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής και στις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας (του "γεμάτου όπλου πάνω στο τραπέζι"), οι Βρυξέλλες φιλοξενούν ένα άλλο ελληνικό δράμα, καλλιτεχνικό αυτή τη φορά.  

Από τον  Γενάρη ως τον Απρίλιο, το πρόγραμμα  του Βασιλικού Θεάτρου «La Monnaie» (δηλαδή της Όπερας των Βρυξελλών, που πήρε το όνομά της από το νομισματοκοπείο που κάποτε υπήρχε στο ίδιο μέρος) είναι εμπνευσμένο από τους μύθους της αρχαιοελληνικής δραματουργίας. Στο Θέατρο παρουσιάστηκαν ήδη οι δύο όπερες «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και «Iφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck, η «Ηλέκτρα» του Strauss, ενώ τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί η «Medeamaterial» του Γάλλου συνθέτη Pascal Dusapin -που δημιουργήθηκε για το La Monnaie το 1992- σε νέα χορογραφία της Sasha Waltz. Από τις 15 έως 20 Μαρτίου παρουσιάστηκε επίσης στις Βρυξέλλες η «Ισμήνη» σε μουσική του Γιώργου Απέργη και βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου.  

Από τις 16 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου παρουσιάζεται στο La Monnaie η όπερα του Μότσαρτ «Idomeneo, re di Creta», σε μουσική διεύθυνση του νεαρού Γάλλου Jérémie Rhorer και σκηνοθεσία του Βέλγου Ivo van Hove. Τον γιο του Ιδομενέα Ιδαμάντη υποδύεται η γνωστή Σουηδή mezzo-soprano Malena Ernman, η οποία πέρσι εκπροσώπησε τη χώρα της στη Eurovision...Οι συντελεστές επέλεξαν να δώσουν μια μοντέρνα εκδοχή του μύθου, με το παλάτι του Κρήτα βασιλιά να θυμίζει τον Λευκό Οίκο. Μεγάλο βάρος πέφτει στα βίντεο του Tal Yarden που ντύνουν την παράσταση, με εικόνες από τον Περσικό πόλεμο, νυχτερινούς βομβαρδισμούς αλλά και επαναπατριζόμενα φέρετρα με την αστερόεσσα, ενώ ο ανάστατος κρητικός λαός συνοδεύεται με πλάνα διαδηλώσεων, κάποια από τα οποία μοιάζουν καταπληκτικά με αυτά από τα περσινά Δεκεμβριανά της Αθήνας. Το La Monnaie άλλωστε έχει γνωστό «επαναστατικό» παρελθόν, καθώς μετά από μια παράσταση της όπερας «La Muette de Portici» του Daniel Auber το βράδυ της 25ης Αυγούστου 1830 το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία μπροστά από το θέατρο φωνάζοντας «Vive la liberté!» και ξέσπασαν ταραχές οι οποίες πυροδότησαν την επανάσταση που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Βελγίου.  

Με αφορμή το πρόγραμμα της Όπερας, η Ταινιοθήκη των Βρυξελλών παρουσιάζει αφιέρωμα στην ελληνική τραγωδία μέχρι τις 28 Απριλίου. Θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι ταινίες του Παζολίνι «Οιδίπους» και «Μήδεια» με την Μαρία Κάλας, το «Vaghe stelle dell'Orsa» του Visconti και το σπαγκέτι γουέστερν «Il pistolero dell' Ave Maria», βασισμένα αμφότερα στην Ηλέκτρα, η παρωδία του 1935 «Les dieux s'amusent» των Reinhold Schünzel και Albert Valentin, ο «Ορφέας» και η «Διαθήκη του Ορφέα» του Κοκτώ αλλά και το «Orfeu negro» του Marcel Camus, η «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου και οι «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, η «Ιφιγένεια» και η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη σε νέες κόπιες που θα προβληθούν στο πολιτιστικό κέντρο Flagey, η βασισμένη στη Μήδεια ταινία «A dream of passion» (ελληνιστί «Κραυγή Γυναικών») του Jules Dassin, με την Μελίνα Μερκούρη και την Ellen Burstyn, και η «Φαίδρα» «εμού του ιδίου» σκηνοθέτη, καθώς και ο «Oedipus the King» του Philip Saville με τους Orson Welles και Christopher Plummer, γυρισμένος το 1967 στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Θα προβληθούν επίσης ταινίες κινουμένων σχεδίων βασισμένες στην ελληνική μυθολογία, ο τηλεοπτικός «Σωκράτης» του Roberto Rossellini, και η «Αντιγόνη» των Jean-Marie Straub και Danièle Huillet. 

Αν πάλι βρεθείτε 8 με 11 Απριλίου στις Βρυξέλλες μη χάσετε το φεστιβάλ Balkan Trafik που γίνεται στο Bozar, με μουσικές και ταινίες από και για τα Βαλκάνια. Από ελληνικής πλευράς φέτος θα συμμετάσχει ο Στέλιος Βαμβακάρης.   

Links: Idomeneo στο La Monnaie http://www.lamonnaie.be/demunt-1.0/programma/productie.jsp?id=10948&section=introductie  

Ελληνική τραγωδία στη Cinematek http://www.cinematek.be/?node=17&event_id=100059100 

Balkan Trafik στο Bozar http://www.bozar.be/activity.php?id=9328&selectiondate=2010-03-26

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ