Κοσμος

Μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού για το Brexit - Την Πέμπτη η Μέι μιλά στη Βουλή

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου - Δεν αποκλείται να υπάρξουν πρόταση μομφής και παραιτήσεις υπουργών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο κόκκινο βρίσκεται η αγωνία των Βρετανών για το τι μέλλει γενέσθαι με το Brexit, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Λονδίνο.

Στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες για τις τεχνικές λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αρκετοί υπουργοί ζήτησαν εξηγήσεις και λεπτομερή ενημέρωση από την πρωθυπουργό για την «επόμενη ημέρα» του Brexit. Το έκτασης περίπου 500 σελίδων κείμενο της συμφωνίας έχει τεθεί επί τάπητος, προκαλώντας αναταράξεις στη βρετανική κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξουν ακόμη και παραιτήσεις υπουργών που δεν συμφωνούν με ορισμένες «παραχωρήσεις» στις Βρυξέλλες. Το BBC μετέδωσε οι υποστηρικτές του Brexit στο κυβερνών κόμμα των Τόρις εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της Μέι. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας στοχεύει να υποβάλει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου.

©EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ενδεικτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί αποτελεί η κίνηση της πρωθυπουργού να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, αποφάσισε να ανοίξει τα χαρτιά της και να μιλήσει με λεπτομέρειες στους Βρετανούς για τη συμφωνία με την Ε.Ε. σε ομιλία της στο Κοινοβούλιο, την Πέμπτη.

Το πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, έχει ενημερώσει ότι μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης θα υπάρξει σύντομη δήλωση της Μέι.

«Η πρωθυπουργός θα κάνει μια σύντομη δήλωση μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων αύριο, Πέμπτη. Δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου σήμερα το βράδυ» ανέφερε αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ.