Κοσμος

Νέες αιχμές Μακρόν κατά Τραμπ: Ο εθνικισμός είναι προδοσία του πατριωτισμού (video)

Το μήνυμα που έστειλε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
WWI armistice centennial: Macron's speech

Έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να πουν «όχι» στον εθνικισμό, απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τον χαιρετισμό του για την συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας την Κυριακή με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «παλιοί δαίμονες» αναβιώνουν, προειδοποιώντας πως «η Ιστορία μπορεί να ακολουθήσει εκ νέου "τραγική" διαδρομή. «Ας πάρουμε μια ακόμα φορά τον όρκο των εθνών να βάλουμε την ειρήνη πιο ψηλά από οτιδήποτε, διότι γνωρίζουμε το τίμημα» ανέφερε.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Μακρόν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την αναζωπύρωση του εθνικισμού σε πολλές χώρες, τονίζοντας ότι απειλεί την ευρωπαϊκή ενότητα που με τόσο κόπο οικοδομήθηκε τα τελευταία 70 χρόνια. Έχει μάλιστα συγκρίνει τον σημερινό πολιτικό λόγο με τις εξαγγελίες πολιτικών του μεσοπολέμου, υπογραμμίζοντας πως η ανοχή στον ακραίο εθνικισμό κατά την δεκαετία του 1930 συνέβαλε στην άνοδο ακροδεξιών καθεστώτων που αιματοκύλισαν την Γηραιά Ήπειρο.

Παρουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες είχε αποκαλέσει ανοιχτά τον εαυτό του εθνικιστή, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως ο εθνικισμός είναι «το ακριβώς αντίθετο» και «προδοσία» του πατριωτισμού.

Όπως είπε, ο ηγέτης που «θέτει τα συμφέροντά του πάνω από όλα, ερήμην των υπολοίπων, χάνει το πολυτιμότερο γνώρισμα ενός έθνους, τις "ηθικές αξίες" του».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα «πρώτα την Αμερική», παρακολουθούσε ανέκφραστος μαζί με δεκάδες άλλους ηγέτες. Στο ακροατήριο βρισκόταν και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ