Κοσμος

Στην πρωτεύουσα του Μεξικού το καραβάνι των μεταναστών - Γήπεδο ποδοσφαίρου γέμισε με σκηνές και υπνόσακους (εικόνες, video)

Αποφασισμένοι να κάνουν πράξη το «αμερικάνικο όνειρο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mexico-stadium-exo.jpg
©EPA/MARIO GUZMAN

Η Πόλη του Μεξικού υποδέχτηκε την Κυριακή το καραβάνι των μεταναστών που ξεκίνησε από την Ονδούρα και στόχο έχει να φθάσει σε αμερικανικό έδαφος.

Οι αρχές του Μεξικού είχαν λάβει τα μέτρα τους το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχοντας μετατρέψει ένα στάδιο της πρωτεύουσας σε προσωρινό χώρο διαμονής των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τη βία των καρτέλ ναρκωτικών, τη φτώχεια και την ανεργία. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο χώρος έχει γεμίσει με σκηνές και οι εξέδρες με υπνόσακους. Οι αρχές του Μεξικού πρόσφεραν ιατρική βοήθεια και συσσίτιο.

mexico-1.jpg
©EPA/MARIO GUZMAN

Στην πλειονότητά τους οικογένειες, οι μετανάστες πέρασαν από τη Γουατεμάλα και μπήκαν στο Μεξικό. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίζουν την πορεία τους, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί ότι θα τους περιμένει στα σύνορα ο αμερικανικός στρατός και «μια πόλη από σκηνές».

Migrant caravan targeted by Trump rests at Mexican stadium

Η μεξικανική πρωτεύουσα βρίσκεται 500 χλμ. περίπου από το κοντινότερο μεθοριακό πέρασμα για την πολιτεία του Τέξας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στις ΗΠΑ, να εκπληρώσουμε το αμερικανικό όνειρο. Έχουμε πίστη στον Θεό ότι θα τα καταφέρουμε, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Μανσίγια, που ταξιδεύει με τον 6χρονο γιο του.

mexico-2.jpg
©EPA/MARIO GUZMAN

Χιλιάδες ακόμη πολίτες της Κεντρικής Αμερικής μετακινούνται κατά ομάδες στην πολιτεία Βερακρούς, την πολιτεία Πουέμπλα και την Τσιάπας, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.

Mexico: Migrant convoy continues through Veracruz

«Πρόκειται για μια έξοδο. Είναι άνευ προηγουμένου» επεσήμανε ο Αλεχάντρο Σολαλίντε, ένας καθολικός ιερέας και ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών στους δημοσιογράφους.

mexico-3.jpg
©EPA/MARIO GUZMAN

Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει το Μεξικό να σταματήσει την πορεία των μεταναστών και ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο τούς έχει προσφέρει προσωρινά χαρτιά και δουλειά, αν δεχθούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στις νότιες επαρχίες Οαχάκα και Τσιάπας.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξετάζει 2.800 αιτήσεις για την παροχή ασύλου και πως περίπου 1.100 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική έχουν απελαθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ