Κοσμος

Σάλαχ Κασόγκι: Σας παρακαλώ, βρείτε το πτώμα του πατέρα μου

Ο γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου λύνει τη σιωπή του - Τι είπε σε συνέντευξή του στο CNN

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kashogghi.jpg
©EPA

Έκκληση να επιστραφεί η σορός του πατέρα τους απηύθυναν οι γιοι του Τζαμάλ Κασόγκι μέσω συνέντευξής τους στο CNN. Όπως είπαν, θέλουν να κάνουν την κηδεία του αγαπημένου τους προσώπου στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σάλαχ και ο Αμπντάλα Κασόγκι εξήγησαν ότι χωρίς πτώμα η οικογένειά τους δεν μπορεί να θρηνήσει ή να διαχειριστεί το συναισθηματικό βάρος της απώλειας.

«Δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Αυτός δεν ήταν καθόλου φυσιολογικός θάνατος. Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να τον κηδέψουμε στο (νεκροταφείο) Αλ Μπάκι, στη Μεδίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του» δήλωσε ο Σάλαχ Κασόγκι, ο μεγαλύτερος γιος του δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Η σορός του δεν έχει βρεθεί ακόμη.

kashogghi4324.jpg
©EPA/SEDAT SUNA

«Μίλησα γι' αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα» πρόσθεσε.

Η δολοφονία που συγκλόνισε

Αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «The Washington Post» και σφοδρός πολέμιος της βασιλικής οικογένειας, είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Αρχικά, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είχαν αρνηθεί ότι γνώριζαν οτιδήποτε για τον θάνατό του. Στη συνέχεια έκαναν λόγο για «ακούσιο θάνατο» κατά τη διάρκεια λεκτικής αντιπαράθεσης. Ωστόσο, με τη διεθνή κατακραυγή να μεγαλώνει, παραδέχτηκαν τελικά ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και πως ο φόνος του ήταν προμελετημένος.

Τούρκοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία -κάτι που το Ριάντ διαψεύδει κατηγορηματικά, υποσχόμενο έρευνα σε βάθος.

«Να εξασφαλίσουμε πως θα αναπαυθεί εν ειρήνη»

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου ο Σάλαχ Κασόγκι συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο και τον βασιλιά Σαλμάν στο Ριάντ.

Αφού δέχτηκε τα συλλυπητήρια της βασιλικής οικογένειας, πήρε το πρώτο αεροπλάνο και έφυγε στις ΗΠΑ μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Η συνέντευξή του στο CNN ήταν η πρώτη που έδωσε για την πολύκροτη υπόθεση του πατέρα του. Όπως είπε, έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον βασιλιά ότι αυτοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του πατέρα του θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

«Το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι θα γίνει. Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα αναπαυθεί εν ειρήνη» επανέλαβε και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι νεκρός. Δεν το έχω χωνέψει συναισθηματικά». Όπως είπε, υπήρξε αρκετή «παραπληροφόρηση» σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Σάλαχ διέψευσε ότι ο πατέρας του υποστήριζε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έφθασε στο σημείο να αναλάβει τα ηνία στην Αίγυπτο με τον Μοχάμεντ Μόρσι, τη διετία 2012-13.

«Μετριοπαθής άνθρωπος ο πατέρας μου»

Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να θυμούνται τον πατέρα του, ο Σάλαχ απάντησε: «Ως έναν μετριοπαθή άνθρωπο, που είχε κοινές αξίες με όλους (...) έναν άνθρωπο που αγαπούσε τη χώρα του, που πίστευε πολύ σε αυτήν και τις δυνατότητές της».

Ο Τζαμάλ Κασόγκι «δεν ήταν ποτέ αντιφρονών. Πίστευε στη μοναρχία. Θεωρούσε ότι αυτή είναι το στοιχείο που κρατάει ενωμένη τη χώρα. Και πίστευε στον μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη» συμπλήρωσε.

Από τη μεριά του, ο μικρότερος γιος του δολοφονημένου δημοσιογράφου, Αμπντάλα Κασόγκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό που του συνέβη «δεν ήταν πολύ οδυνηρό» και πως «τελείωσε γρήγορα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.