Κοσμος

ΠΓΔΜ: Υιοθετήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι τροπολογίες του Συντάγματος

Αντίστροφη μέτρηση για την ψήφισή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev.jpg
©EPA/NAKE BATEV

Το υπουργικό συμβούλιο της πΓΔΜ υιοθέτησε το μεσημέρι της Παρασκευής τις τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, οι τροπολογίες αυτές είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας, δεν υπάρχει κάτι το «αμφισβητήσιμο» σε αυτές τις τροπολογίες, πέραν των συμφωνηθέντων, υπογραμμίζοντας ότι είναι διατυπωμένες «με απλό και σαφή τρόπο» και «σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα».

Αλλαγή ονομασίας

Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος, σύμφωνα με τον Ζάεφ, αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η νέα ονομασία, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ θα αναφέρεται παντού στο Σύνταγμα της χώρας, εκτός από το άρθρο 36, όπου υπάρχει μία ιστορική διάσταση.

Τι περιλαμβάνουν οι άλλες τροπολογίες

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944), ενώ στο προοίμιο του Συντάγματος θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2002, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε, μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών, και με αυτήν, όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η πΓΔΜ.

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως ξεκαθάρισε ο Ζόραν Ζάεφ, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της που κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους για αυτήν γίνεται πλέον «με έναν σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ