Οι Έλληνες και άλλοι μετανάστες τόνωσαν τη γερμανική οικονομία
Νέοι και καλά καταρτισμένοι η πλειοψηφία των μεταναστών από την ΕΕ
Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες της ΕΕ στη Γερμανία συνέβαλε τα τελευταία χρόνια σε επιπρόσθετη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συμπεραίνει σε νέα του έρευνα το έγκριτο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ.
«Η κάλυψη διαθέσιμων θέσεων εργασίας από μετανάστες αυξάνει την απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας και οδηγεί σε αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης», σημειώνει μεταξύ άλλων σε έκθεσή του το DIW.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε μεταξύ 2011 και 2016 χάρη στους μετανάστες κατά 0,2% επιπλέον ετησίως – το 2015 μάλιστα η επιπρόσθετη ανάπτυξη λόγω μεταναστών υπολογίζεται από τους ερευνητές σε 0,3%.
Από τότε που ορισμένες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία, άρχισαν να ανακάμπτουν ως έναν βαθμό οικονομικά, ο ρυθμός μετανάστευσης πολιτών από χώρες της ΕΕ προς τη Γερμανία άρχισε να μειώνεται. Γεγονός είναι πάντως ότι από το 2011 έως το 2016 μετανάστευαν από αυτές τις χώρες στη Γερμανία ετησίως περί τις 720.000 άτομα κατά μέσο όρο, επισημαίνει η έρευνα. Ο συνολικός αριθμός των Ευρωπαίων που μετακόμισαν στη Γερμανία στο εν λόγω διάστημα ανήλθε σε 5,1 εκατομμύρια.
Νέοι και καλά καταρτισμένοι η πλειοψηφία των μεταναστών από την ΕΕ
Το μέτρο της ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζομένων εντός ΕΕ και –κυρίως- το ξέσπασμα οικονομικών κρίσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, ήταν οι βασικοί παράγοντες που ώθησαν τόσους ανθρώπους να αφήσουν τη χώρα τους για τη Γερμανία, υπογραμμίζει το DIW. «Οι μετανάστες από την ΕΕ έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να βρουν δουλειά – και τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει, όπως καταδεικνύουν πολλές στατιστικές», η ερευνήτρια Ζανίνε Χαρτ, μία εκ των δύο συντελεστών της εν λόγω έρευνας.
Το DIW σημειώνει ότι η πλειοψηφία των μεταναστών από κράτη της ΕΕ στη Γερμανία είναι νέοι, καλά καταρτισμένοι και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οικονομικά ενεργοί. Ενδεικτικά, το ποσοστό των οικονομικά ενεργών Γερμανών ανήλθε για την εν λόγω περίοδο σε 70,6%, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό για μετανάστες από χώρες της ΕΕ ήταν 74,6%.
Πέρα από την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν την περίοδο 2011-2016, το DIW επισήμανε τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις στη γερμανική αγορά εργασίας για το μέλλον. Δεδομένου του ολοένα και γηραιότερου πληθυσμού στη Γερμανία και των ελλείψεων κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τη στελέχωση των κενών θέσεων εργασίας –ελλείψεις που εκτιμάται ότι θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια- οι γερμανοί ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες και οι συνθήκες στη γερμανική αγορά εργασίας ώστε να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους από άλλες χώρες της ΕΕ. Ως παράδειγμα μέτρων βελτίωσης αναφέρεται η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των μεταναστών.
Πηγή: Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα ξεφύγει από τον Μαδούρο για να παραλάβει το βραβείο;
«ΗΠΑ και Ευρώπη να εγγυηθούν την ασφάλεια»
Διορία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου
Η οικογένεια του άνδρα τη «συγχώρεσε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.