Κοσμος

Υεμένη: Πέθανε το κορίτσι που αναδείχθηκε σύμβολο του λιμού στη χώρα (εικόνα)

Σε ηλικία 7 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
yemen.jpg
© EPA/YAHYA ARHAB/FILE

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 7 ετών, άφησε την Πέμπτη ένα κορίτσι στην Υεμένη, το οποίο αναδείχθηκε σύμβολο του λιμού στην αραβική χώρα, έπειτα από τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας του στους New York Times.

Η Άμαλ Χουσάιν, που φωτογραφήθηκε από τον Τάιλερ Χικς, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Η καρδιά μου έχει ραγίσει. Η Άμαλ πάντα χαμογελούσε. Τώρα ανησυχώ και για τα άλλα μου παιδιά» ανέφερε η Μάριαμ Άλι, η μητέρα του κοριτσιού.

Η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή The Takeaway νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Χικς, που έχει βραβευθεί με Πούλιτζερ, δήλωσε ότι η φωτογράφηση της Άμαλ ήταν «δύσκολη» και «σπαραξικάρδια», όμως επίσης και «σημαντική».

girl.jpg

«Πραγματικά συνοψίζει το πόσο τραγικός και πόσο σοβαρός έχει γίνει ο υποσιτισμός και ο λιμός στην Υεμένη» εξήγησε ο φωτογράφος.

Στο έλεος του εμφυλίου πολέμου

Η Υεμένη, η φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, σπαράσσεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια από εμφύλιο πόλεμο.

Η κυβέρνηση, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, συγκρούεται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι (οι οποίοι παίρνουν χρήματα και όπλα από το Ιράν), με καταστροφικά αποτελέσματα για τον άμαχο πληθυσμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο Λόουκοκ τόνισε ότι ο επικείμενος λιμός ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερος από οποιονδήποτε έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ