Κοσμος

Κακοκαιρία στην Ιταλία: Το 75% της Βενετίας βρίσκεται κάτω από το νερό (εικόνες, video)

Σε ιστορικό υψηλό η παλίρροια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκτεταμένες πλημμύρες στη Βενετία προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, των τελευταίων ημερών.

Όπως μετέδωσε το RT, το 75% της ιστορικής πόλης έχει καλυφθεί λόγω της παλίρροιας που προκλήθηκε. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, η παλίρροια έφθασε μέχρι και τα 156 εκατοστά -το τέταρτο μεγαλύτερο ύψος που έχει καταγραφεί ποτέ και το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008.

©EPA/ANDREA MEROLA

©EPA/ANDREA MEROLA

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν αρκετές λεωφορειακές γραμμές, καθώς οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι. Η φημισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου μετατράπηκε σε... λίμνη, με το ύψος του νερού να φθάνει στο γόνατο.

©EPA/ANDREA MEROLA

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγκνάρο επεσήμανε ότι η ύπαρξη υποθαλάσσιων φραγμάτων στη λιμνοθάλασσα θα περιόριζε σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Όπως είπε, το «σχέδιο Μωυσής» περιλαμβάνει φράγματα τα οποία ενεργοποιούνται όταν η παλίρροια φθάνει σε ύψος τα 109 εκατοστά -κάτι το οποίο παρατηρείται τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο στην περιοχή. Σε μια προσπάθεια να επισπευτούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, ο δήμαρχος της Βενετίας υποστήριξε σε δήλωσή του ότι έθεσε εκ νέου το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζουζέπε Κόντε.

©EPA/ANDREA MEROLA

Το εν λόγω project, πάντως, έχει καθυστερήσει λόγω υπερ-κοστολόγησης και σκανδάλων διαφθοράς, μετέδωσε το RT.

Η κακοκαιρία που πλήττει μεγάλο μέρος της Ιταλίας έχει προκαλέσει τον θάνατο 10 ανθρώπων μέχρι στιγμής, με τις ιταλικές αρχές να καλούν πολίτες και επισκέπτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.