Κοσμος

Κακοκαιρία στην Ιταλία: Το 75% της Βενετίας βρίσκεται κάτω από το νερό (εικόνες, video)

Σε ιστορικό υψηλό η παλίρροια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
venice-flood-exo.jpg
©EPA/ANDREA MEROLA

Εκτεταμένες πλημμύρες στη Βενετία προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους, των τελευταίων ημερών.

Όπως μετέδωσε το RT, το 75% της ιστορικής πόλης έχει καλυφθεί λόγω της παλίρροιας που προκλήθηκε. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, η παλίρροια έφθασε μέχρι και τα 156 εκατοστά -το τέταρτο μεγαλύτερο ύψος που έχει καταγραφεί ποτέ και το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008.

venice-flood-4.jpg
©EPA/ANDREA MEROLA

venice-flood-2.jpg
©EPA/ANDREA MEROLA

Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ εκτός λειτουργίας τέθηκαν αρκετές λεωφορειακές γραμμές, καθώς οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι. Η φημισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου μετατράπηκε σε... λίμνη, με το ύψος του νερού να φθάνει στο γόνατο.

venice-flood-3.jpg
©EPA/ANDREA MEROLA

venice-flood.jpg

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουγκνάρο επεσήμανε ότι η ύπαρξη υποθαλάσσιων φραγμάτων στη λιμνοθάλασσα θα περιόριζε σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα. Όπως είπε, το «σχέδιο Μωυσής» περιλαμβάνει φράγματα τα οποία ενεργοποιούνται όταν η παλίρροια φθάνει σε ύψος τα 109 εκατοστά -κάτι το οποίο παρατηρείται τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο στην περιοχή. Σε μια προσπάθεια να επισπευτούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, ο δήμαρχος της Βενετίας υποστήριξε σε δήλωσή του ότι έθεσε εκ νέου το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της χώρας Τζουζέπε Κόντε.

venice-flood-5.jpg
©EPA/ANDREA MEROLA

Το εν λόγω project, πάντως, έχει καθυστερήσει λόγω υπερ-κοστολόγησης και σκανδάλων διαφθοράς, μετέδωσε το RT.

75% of Venice submerged in water as high tide strikes historic city

Η κακοκαιρία που πλήττει μεγάλο μέρος της Ιταλίας έχει προκαλέσει τον θάνατο 10 ανθρώπων μέχρι στιγμής, με τις ιταλικές αρχές να καλούν πολίτες και επισκέπτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ