Κοσμος

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Επαρκούν τα χρήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση στη Μόρια

Προβληματισμός για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό εν όψει χειμώνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
moria.jpg
©EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Κριτική για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, ασκεί η γερμανική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η οικονομική βοήθεια που έχει δοθεί, επαρκεί για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

«Παρότι μειώθηκε ελαφρώς τις προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των ανθρώπων στους υπερπλήρεις καταυλισμούς, η κατάσταση στη Λέσβο παραμένει ανησυχητική» απάντησε το γερμανικό ΥΠΕΞ σε επερώτηση της ΚΟ των Πρασίνων.

«Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής κυβέρνησης, τα ραντεβού που δίνονται τώρα στη Λέσβο για προφορικές ακροάσεις όσων έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου, είναι για τον Μάρτιο του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί ελαφρώς. Μείζονος σημασίας για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά παραμένει όμως το να επισπευστούν την ίδια ώρα και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες» προστίθεται στην απάντηση που έλαβε η βουλευτής των Πρασίνων Λουίζε Άμτσμπεργκ.

Επαρκούν τα οικονομικά μέσα

Το γερμανικό ΥΠΕΞ προσθέτει στην απάντησή του ότι αυτό το χρονικό διάστημα το Βερολίνο βρίσκεται σε εντατικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης στη Μόρια πριν από την έλευση του χειμώνα.

«Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισκευή του αποχετευτικού συστήματος αλλά και δημιουργία χειμερινών καταλυμάτων» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη οικονομικών πόρων.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα οικονομικά μέσα δεν είναι επαρκή για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» συμπληρώνει.

Πυρά των Πρασίνων κατά της γερμανικής κυβέρνησης

Στην επερώτησή της η βουλευτής των Πρασίνων κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για ολιγωρία.

«Το να παρακολουθείς και να περιμένεις αν οι ελληνικές αρχές θα καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την αφόρητη κατάσταση στον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόριας δεν αρκεί» ανέφερε επίσης η Λουίζε Άμτσμπεργκ προς το Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας, καλώντας τον μεγάλο συνασπισμό να αναλάβει άμεσα δράση.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ελληνικών αρχών όσον αφορά την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, στέλνοντας, για παράδειγμα, υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) ή να δεχθεί στη χώρα άτομα με ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας» προσθέτει η βουλευτής.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ