Ανεξήγητες εξαφανίσεις - Όποιος επικρίνει τον οίκο των Σαούντ, αγνοείται (video)
To BBC Arabic ψάχνει κι άλλους χαμένους πρίγκιπες με αφορμή την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι
Έκπληκτος δηλώνει ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη Δύση η δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι. Φέρεται, μάλιστα, να μην κατανοεί ακριβώς... ποιο είναι το πρόβλημα.
«Νιώθει προδομένος από τη Δύση. Λέει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ τον τρόπο που στράφηκαν εναντίον του προτού εμφανιστεί η παραμικρή απόδειξη», τονίζει άτομο από το περιβάλλον του πρίγκιπα στην «Wall Street Journal». Ωστόσο, ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δεν είναι ο πρώτος επικριτής του βασιλείου που τα ίχνη του χάνονται από προσώπου γης.
Με αφορμή τη σκοτεινή υπόθεση Κασόγκι, το BBC Arabic φέρνει στο φως της δημοσιότητας κάποιες μυστηριώδεις εξαφανίσεις κι άλλων πολιτών της Σαουδικής Αραβίας με απόψεις διαφορετικές από αυτές των Σαούντ.
«Μίλησα με κάποιους από τους φίλους του Τζαμάλ, εδώ στην Κωνσταντινούπολη», λέει η δημοσιογράφος του BBC. «Μου είπαν ότι τους μήνες που προηγήθηκαν της εξαφάνισής του ο Κασόγκι αισθανόταν ότι τον παρακολουθούσαν στενά άτομα των σαουδαραβικών αρχών. Άτομα που αναλαμβάνουν να ακολουθούν ή και να εξαφανίζουν όσους δεν μιλούν καλά για το βασίλειο τα τελευταία χρόνια», συμπληρώνει.
Το περασμένο έτος ένα ντοκιμαντέρ του BBC Arabic ερεύνησε για μήνες την υπόθεση απαγωγής τριών αντιφρονούντων πριγκίπων που ζούσαν στο εξωτερικό. Ήταν όλοι επικριτές της κυβερνώσας ελίτ. Ο Χαλίντ μπιρ Φαρχάν, επίσης αυτοεξόριστος σαουδάραβας πρίγκιπας, μίλησε στο BBC. «Ήμασταν τέσσερις οι πρίγκιπες που ασκούσαμε κριτική στο καθεστώς. Οι τρεις έχουν πέσει θύματα απαγωγής. Είμαι ο μόνος που απέμεινε». Ο Χαλίντ ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.
Η δημοσιογράφος του BBC διηγείται ότι ένας από τους τρεις πρίγκιπες εξαφανίστηκε… αεροπορικώς. Κάποια στιγμή το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Παρίσι του πρόσφερε ένα ιδιωτικό τζετ για να τον μεταφέρει στο Κάιρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες του ιπτάμενου προσωπικού το αεροσκάφος δεν πάτησε ποτέ Κάιρο, αλλά Ριάντ.
Η τύχη των τριών πριγκίπων είναι άγνωστη. Και το βασίλειο δεν κάνει σχόλια.
«Το πολιτικό μας σύστημα έχει γίνει απολυταρχικό και οι συλλήψεις συνεχείς. Το 99% των ατόμων που ασκεί κριτική καταλήγει στη φυλακή. Οι διώξεις κατά μελών της αντιπολίτευσης στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί», λέει ο πρίγκιπας Χαλίντ μπιρ Φαρχάν.
«Ο Τζαμάλ ήταν πιστός στον βασιλιά και τον διάδοχο», λέει ο εικονολήπτης του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου στο BBC. «Θυμάμαι να λέει ακριβώς με αυτά τα λόγια: "Το βασίλειο μού συμπεριφέρεται σαν να αποπειράθηκα να δολοφονήσω τον βασιλιά". Για αυτό επέλεξε την εξορία».
Ο Τζαμάλ Κασόγκι ήταν αρθρογράφος στην Washington Post. «Δεν μίλησε και δεν έγραψε ποτέ για αλλαγή καθεστώτος. Δεν ζητούσε επανάσταση. Το μόνο που ήθελε ήταν η διεθνής κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στον πρίγκιπα για να σταματήσει κάποια από τα πράγματα που έκανε», λέει ο δημοσιογράφος Αζάμ Ταμίμι και φίλος του Κασόγκι.
«Ελεύθερη έκφραση. Αυτό είναι που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος». Αυτός ήταν ο τίτλος του τελευταίου άρθρου του δημοσιογράφου που χάθηκε για πάντα ανοίγοντας την πόρτα του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η πόρτα έκλεισε και κανείς δεν τον είδε ξανά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.