Κοσμος

Έγινε κι αυτό: Επί 37 χρόνια σε χωριό της Τουρκίας προσεύχονταν... λάθος

Αλλού η Μέκκα, αλλού οι πιστοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pray.jpg

Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του χωριού Sugören της επαρχίας Γιάλοβα στην δυτική Τουρκία επί 37 ολόκληρα χρόνια προσεύχονται στραμμένοι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Πώς έγινε αυτό; Το τζαμί στο χωριό, χτίστηκε λάθος το 1981. 

Το μυστήριο έμελε να δώσει ο νέος ιμαμης που İsa Kaya, που διορίστηκε πέρυσι στο χωριό.

Ο νέος ιμάμης άκουσε τις φήμες που ήθελαν το χωριό να προσεύχεται για χρόνια λάθος και βάλθηκε να λύσει τον γρίφο.

Υπέβαλε αίτηση στο γραφείο μουφτή της Γιάλοβα για να ελέγξει αν οι φήμες ήταν αληθινές όπως ανέφερε το πρακτορείο Demirören.

Σύμφωνα με το Κοράνι, οι μουσουλμάνοι πρέπει να εκτελούν τις προσευχές τους πέντε φορές την ημέρα προς την κατεύθυνση της «qibla», η οποία είναι η κατεύθυνση της «Kaaba», δηλαδή - με απλά λόγια- κοιτώντας προς τη Μέκκα.

Μια ομάδα από το γραφείο του μουφτή επιβεβαίωσε μόλις τον περασμένο μήνα ότι το μιχράμπ, η ημικυκλική κόγχη στο τζαμί που πρέπει να δείχνει την qibla, είχε χτιστεί σε λάθος θέση από όταν χτίστηκε το τζαμί, το 1981.

Το μυστήριο λύθηκε και η λύση δόθηκε με απλό τρόπο πλέον. Αντί να κατεδαφίσουν τμήματα του τζαμιού για να διορθώσουν το μιχράμπ, οι υπάλληλοι επέλεξαν μία πιο πρακτική λύση και τοποθέτησαν λευκές λωρίδες στο χαλί που δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση για προσευχή.

«Έχουμε εξηγήσει την κατάσταση στους πιστούς μας και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αντιδράσει θετικά στη λύση μας», δήλωσε ο Kaya.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ