Κοσμος

Μαριχουάνα, free! Ο Καναδάς νομιμοποιεί την ψυχαγωγική κάνναβη

Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19687130.jpg
© EPA/WARREN TODA

Ο Καναδάς γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Ουρουγουάη που νομιμοποιεί την κατοχή και χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η αγορά σε εθνικό επίπεδο άνοιξε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ εκκρεμούν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης της στην υγεία, τον νόμο και τη δημόσια ασφάλεια.

Φυλλάδια με πληροφορίες απεστάλησαν σε 15 εκατομμύρια νοικοκυριά με όλες τις νέες λεπτομέρειες για τη νέα νομοθεσία και τις εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες κυρίως για την ετοιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν περιστατικά οδήγησης υπό την επήρεια των ναρκωτικών.

Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ψυχαγωγική μαριχουάνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ολλανδία έχουν αποποινικοποιήσει το εν λόγω ναρκωτικό.

Οι καναδικές επαρχίες και δήμοι προετοιμάζονται εδώ και μήνες για το τέλος της απαγόρευσης της κάνναβης. Οι περιφέρειες και οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη διευκρίνιση των λεπτομερειών αναφορικά με το πού μπορεί να διατίθεται η κάνναβη και να καταναλώνεται.

Τα καταστήματα στην επαρχία Newfoundland, την ανατολικότερη ζώνη ώρας στον Καναδά, άνοιξαν τα μεσάνυχτα για τις πρώτες νόμιμες πωλήσεις κάνναβης στη χώρα.

Αναλυτές προβλέπουν ελλείψεις την πρώτη χρονιά της νομιμοποίησης καθώς η παραγωγή και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων εξακολουθεί να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Αλλά και η ίδια η αγορά είναι σε νηπιακό στάδιο.

Το Οντάριο θα αρχίσει τις πωλήσεις σε καταστήματα λιανικής την άνοιξη, αν και η online διάθεση είναι ήδη ανοιχτή. Στη Βρετανική Κολομβία μόνο ένα νόμιμο κατάστημα θα ανοίξει σήμερα.

Η νομιμοποίηση ακολουθεί την εκστρατεία καμπάνια στην οποία είχε δεσμευτεί από το 2015 ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως η νομοθεσία της χώρας, ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα, που ποινικοποιούσε τη χρήση της κάνναβης, ήταν αναποτελεσματική, με δεδομένο πως οι Καναδοί ήταν από τους πιο «τακτικούς» χρήστες στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος έχει στόχο να κρατήσει τα ναρκωτικά μακριά από τους ανήλικους και τα κέρδη μακριά από τους κακοποιούς. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει αύξηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στα έσοδα από τη φορολογία των πωλήσεων κάνναβης.

Η κατοχή κάνναβης ήταν ποινικό αδίκημα στον Καναδά από το 1923, αλλά η ιατρική χρήση είχε νομιμοποιηθεί από το 2001.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ