Κοσμος

Βενεζουέλα: Εκεί που οι οικογένειες αγοράζουν σάπιο κρέας για να επιβιώσουν (video)

«Μας κόβουν το ρεύμα δέκα φορές την ημέρα» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες στην κάμερα του BBC

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μας κόβουν το ρεύμα δέκα φορές την ημέρα. Η διακοπή διαρκεί ώρες και την επόμενη ημέρα τα πάντα έχουν σαπίσει», λέει στην κάμερα του BBC ένας πολίτης Βενεζουέλας. Ένας από τους εκατομμύρια πολίτες που εδώ και δύο χρόνια μαστίζεται από την οικονομική κρίση, η οποία έχει αναγκάσει πλήθος κόσμου να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή μακριά από τη Βενεζουέλα.

Η χώρα έχει γονατίσει από την έλλειψη τροφίμων και βασικών αγαθών, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται από τη συνεχή εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για κήρυξη οικονομικού πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση. Ωστόσο, πολλοί εντός και εκτός των συνόρων της Βενεζουέλας κατηγορούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μαδούρο, τη διαφθορά και τη κακοδιαχείριση.

Μία από τις πλέον πληγείσες από τη φτώχεια περιοχές της χώρας είναι το κρατίδιο Zulia, γνωστό ως το επίκεντρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας. Ο απεσταλμένος του BBC Βλαντιμίρ Ερνάντες είναι από τους λίγους δημοσιογράφους που κατάφερε να μιλήσει με τον κόσμο του εν λόγω κρατιδίου.  


«Πωλείται ακόμα και σάπιο μοσχαρίσιο κρέας σε αυτήν την αγορά. Παντού υπάρχουν μύγες», λέει ο δημοσιογράφος του BBC και αναρωτιέται: «Το αγοράζει κανείς αυτό το κρέας». «Και βέβαια το αγοράζουν. Πού θα βρουν κάτι πιο φθηνό», του απαντά ο κρεοπώλης.