Κοσμος

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου το 1943 γεννήθηκε ο Ρότζερ Γουότερς

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρότζερ Γουότερς, Pink Floyd
Ρότζερ Γουότερς, Pink Floyd / © EPA/STEFFEN KUGLER

Γεγονότα, γεννήσεις, θάνατοι και άλλες σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας που αξίζει να γνωρίζουμε σήμερα, Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν σημαντικά γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία. Σημαντικές προσωπικότητες των επιστημών και των τεχνών γεννήθηκαν η πέθαναν τη συγκεκριμένη ημέρα. Αναλυτικά:

1803: Ο Βρετανός επιστήμονας Τζον Ντάλτον αρχίζει να χρησιμοποιεί σύμβολα για να αναπαραστήσει τα άτομα των χημικών στοιχείων. Δημοσίευσε το 1808 την ατομική του θεωρία με την οποία εξήγησε τους νόμους των αερίων, όπως και τη χημική συμπεριφορά των διαφόρων ουσιών και βοήθησε στον προσδιορισμό του ατομικού βάρους των στοιχείων. Ο Ντάλτον δεν μπορούσε να ξεχωρίζει τα χρώματα. Μελέτησε την ίδια του την ασθένεια η οποία ονομάστηκε «δαλτονισμός» (αχρωματοψία).

1861: Ο Γουστάβος Κλάους ιδρύει στην Πάτρα την ομώνυμη Οινοπία (Achaia Claus).

1901: Ο αναρχικός Λέον Τσόγκλος δολοφονεί τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Γουίλιαμ ΜακΚίνλι στην παναμερικανική έκθεση στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

1955: Πογκρόμ κατά της ελληνικής και αρμενικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Τουρκίας. Η αφορμή δόθηκε στη Θεσσαλονίκη με μια ενέργεια προβοκάτσιας στο σπίτι του Κεμάλ Αταττούρκ. Σε εννέα ώρες καταστράφηκαν 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. 

n

1972: Η λεγόμενη σφαγή του Μονάχου. Εννέα αθλητές της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου γίνονται θύματα απαγωγής της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης». Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς.

1986: Δύο τρομοκράτες της οργάνωσης Αμπού Νιντάλ σκοτώνουν 22 άτομα και τραυματίζουν έξι σε επίθεση που εξαπέλυσαν στη συναγωγή Νεβέ Σαλόμ της Κωνσταντινούπολης.

1991: Η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ρωσίας «ξαναφτίζεται» Αγία Πετρούπολη. Είχε ονομαστεί Λένινγκραντ το 1924.

1997: Πραγματοποιείται στο Λονδίνο η κηδεία της πριγκίπισσας της Ουαλίας, Νταϊάνα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη πομπή στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας και περισσότεροι από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι την είδαν από την τηλεόραση.

Γεννήσεις σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου

  • 1766: Τζον Ντάλτον, Βρετανός χημικός και φυσικός
  • 1860: Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης, Έλληνας ποιητής.
  • 1957: Ζοζέ Σόκρατες, Πορτογάλος πολιτικός του Σοσιαλιστικού κόμματος και 119ος πρωθυπουργός της χώρας.
  • 1943: Ρότζερ Γουότερς: Βρετανός τραγουδιστής, συνθέτης, μπασίστας και μέλος του συγκροτήματος Pink Floyd.

Θάνατοι σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου

1683: Ζαν Μπατίστ Κολμπέρ, Γάλλος πολιτικός, υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου του 14ου, από τους κύριους εκπροσώπους της οικονομικής θεωρίας του μερκαντιλισμού.

1978: Άντολφ Ντάσλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Adidas.

1978: Τομ Γουίλσον, Αμερικανός μουσικός παραγωγός ευρύτερα γνωστός για τις συνεργασίες με τους Μπομπ Ντίλαν, Φρανκ Ζάπα, Σάιμον και Γκαρφάνγκελ και τους Velvet Underground.

1998: Ακίρα Κουροσάβα, Ιάπωνας σκηνοθέτης

2002: Ίλυα Λιβικού, Ελληνίδα ηθοποιός

2007: Λουτσιάνο Παβαρότι, Ιταλός τενόρος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ