Κοσμος

Το φάντασμα της Στάζι - Το AfD λέει στους Γερμανούς μαθητές να «καταδίδουν» τους καθηγητές με πολιτική άποψη

Το ακροδεξιό κόμμα κατηγορείται για πρακτικές ναζιστικής εποχής και της κομμουνιστικής στάζι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19568784.jpg
© EPA/OMER MESSINGER

Μαθητές στη Γερμανία παροτρύνονται από το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να «καταδίδουν» και να «αποκηρύσσουν» τους καθηγητές που εκφέρουν πολιτική άποψη.

Το «Neutral Schools» είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που ξεκίνησε πιλοτικά στο Αμβούργο και το AfD ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαδώσει την ιδέα σε όλη τη χώρα. Η πλατφόρμα δίνει το δικαίωμα σε μαθητές να αναρτούν ανώνυμες καταγγελίες για καθηγητές που πιστεύουν ότι παραβαίνουν τους κανόνες της ουδετερότητες και ασκούν κριτική στο AfD.

Σύμφωνα με το ακροδεξιό κόμμα η εν λόγω πρωτοβουλία ενισχύει «το δημοκρατικό και ελεύθερο διάλογο» στα σχολεία και ξαναφέρνει στο επίκεντρο τον κώδικα ουδετερότητας. Παράλληλα, λένε δίνουν συμβουλές στους μαθητές για το πώς να δράσουν όταν έχουν την υποψία πως ο καθηγητής παραβιάζει τον κώδικα ουδετερότητας.

Η πλατφόρμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και το κόμμα δέχεται έντονες πιέσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα για να την κατεβάσει από το διαδίκτυο. Πολλοί κατηγορούν το AfD για πρακτικές που παραπέμπουν σε εποχές των ναζί και της κομμουνιστικής στάζι.

«Απεχθές σχέδιο» το χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού της Σαξονίας, Κριστιάν Πίβαρτζ, ο οποίος κατηγόρησε το ακροδεξιό κόμμα ότι καλλιεργεί ένα κλίμα για σπιούνους όπως γινόταν την εποχή των ναζί και της στάζι.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κατέχει 90 έδρες στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ