Κοσμος

Daily Mail: Βρετανοί πηγαίνουν στην Αμμόχωστο για να επιλέξουν το φύλο του μωρού τους

Είναι παράνομη η επιλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
baby.jpg

Γονείς από τη Μεγάλη Βρετανία μεταβαίνουν στην Βόρεια Κύπρο προκειμένου να επιλέξουν το φύλο του μωρού τους, υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η Daily Mail.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η επιλογή φύλου είναι παράνομη και οι γιατροί κινδυνεύουν να διωχθούν. Αλλά στη Βόρεια Κύπρο, η οποία δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, «όλα είναι νόμιμα» σύμφωνα με εργαζόμενο σε κλινική γονιμότητας.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι Βρετανοί γιατροί προβαίνουν σε προκαταρκτικές εξετάσεις πριν παραπέμψουν τα ζευγάρια στο νησί για την τελική διαδικασία. Το κέντρο της Crown IVF σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο της Αμμοχώστου, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι ο κόμβος αυτής της ανερχόμενης βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, μετά τις εξετάσεις το ζευγάρι καλείται να παραμείνει στην Κύπρο για περίπου μία εβδομάδα, ενώ εμφυτεύονται έμβρυα. Η επιλογή φύλου με τα ωάρια της γυναίκας κοστίζει 8.000 ευρώ.

«Η επιλογή των φύλων είναι εγγυημένη», αναφέρει πηγή στην Daily Mail.

Οι μυστικοί δημοσιογράφοι, που διενήργησαν την έρευνα, ζήτησαν κορίτσι και η εκπρόσωπος που μίλησαν δήλωσε ότι η επιλογή του φύλου για «εξισορρόπηση της οικογένειας» δεν θα έπληττε τις αρχές.

«Στη Βόρεια Κύπρο δεν έχετε καθόλου προβλήματα από νομικής πλευράς», είπε η πηγή. «Όλα εδώ είναι νόμιμα. Το κάνουμε εδώ και χρόνια. Δεν είναι για μας πρόβλημα».

Το Κέντρο του IVF Crown, όπου έγινε το ρεπορτάζ, διευθύνεται από τον Halil Ibrahim Tekin, σύμβουλο γυναικολόγου και ειδικευμένο στην αναπαραγωγική ιατρική και τη χειρουργική επέμβαση, η εικόνα του οποίου κοσμεί τους τοίχους γύρω από την κλινική.

Ίδρυσε το πρώτο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Βόρεια Κύπρο το 2000 και έχει φέρει στον κόσμο έως και 20.000 παιδιά. «Είναι ο μοναδικός γιατρός εδώ», είπε η εκπρόσωπος του κέντρου.

Το Κέντρο Crown IVF ωστόσο, δεν είναι το μόνο στην Κύπρο που προσφέρει την επιλογή φύλου σε Βρετανούς πελάτες. Το ίδιο συμβαίνει και στο Βρετανικό Νοσοκομείο Kolan.

Οι υποψήφιοι γονείς μπορούν να πληρώσουν 6.100 ευρώ για την επιλογή φύλου, συν έως και 2.000 ευρώ για φάρμακα, 500 ευρώ για την κατάψυξη και αποθήκευση εμβρύων και περίπου 14 ευρώ για εξετάσεις αίματος.

Ο συντονιστής Zeren Ozbayer δήλωσε ότι οι αρχικές δοκιμές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου «υπάρχουν πολλές μονάδες» με τις οποίες συνεργάζεται η κλινική.

Ερωτηθείς για τη δεοντολογία της επιλογής των φύλων, είπε ότι ήταν εύκολο για τους γονείς να έχουν ένα παιδί από κάθε φύλο ωστόσο πρόσθεσε ότι  «Δεν μπορούν όλοι να συνεχίσουν να κάνουν μωρά μέχρι να βρουν το φύλο που επιθυμούν (... ) Θα μπορούσαν να καταλήξουν με ποδοσφαιρική ομάδα στο τέλος».

Το Κέντρο Crown IVF και το Βρετανικό Νοσοκομείο Kolan αρνήθηκαν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ