Κοσμος

Banksy: Έτσι έκανα «κομμάτια» τον πίνακά μου στη δημοπρασία του Sotheby’s (video)

Ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης αποκαλύπτει πώς έγινε το σαμποτάζ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εικόνες με το έργο του bansky να... αυτοκαταστρέφεται κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ορισμένοι δεν δίστασαν να κάνουν λόγο ακόμα και για «σκηνοθετημένο κόλπο» του συγκεκριμένου οίκου, εν γνώσει του άγνωστου πλειοδότη που κατέβαλε το ποσό των 1,4 εκατ. δολαρίων για να κάνει δικό του «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι». Όλα έγιναν την ώρα που το σφυρί πέφτει για τελευταία φορά και η δημοπρασία λαμβάνει τέλος, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και με το έργο κρεμασμένο σε τοίχο και όχι στο «παραδοσιακό τρίποδο» που χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο μηχανισμός που τέθηκε σε λειτουργία και έκανε «κομμάτια» τον πίνακα, σόκαρε τους παρευρισκομένους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν να έχει εκτυλιχθεί μπροστά στα μάτια τους. Υπήρξαν αναφορές για την παρουσία ενός άγνωστου άνδρα, ο οποίος απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ελάχιστα λεπτά μετά τη καταστροφή του πίνακα. Αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για το... απροσδόκητο γεγονός, θεωρούν αδύνατο οι ειδικοί εκτιμητές του έργου να μην εντόπισαν τον κρυμμένο μηχανισμό πριν το έργο βγει σε δημοπρασία.

Ο άνθρωπος που έχει κάνει το γκράφιτι τέχνη αναφοράς σε όλο τον κόσμο, έχοντας γεμίσει τους τοίχους μεγάλων πόλεων με καλλιτεχνικές συνθέσεις του, και κάνει ό,τι μπορεί για να κρατά μυστική την ταυτότητά του, τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Σε video που αναρτήθηκε στα social media, αποκαλύπτει πώς έκρυψε τον μυστικό μηχανισμό στην κορνίζα και πώς έγινε το... σαμποτάζ. «Η επιθυμία να καταστρέφεις είναι επίσης δημιουργική». Το έλεγε ο Πάμπλο Πικάσο», η φράση που συνοδεύει το video.