- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τετ α τετ Μέρκελ – Νετανιάχου πριν τις διαβουλεύσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας
Οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν να έχουν βαθιές διαφωνίες, ειδικά όσον αφορά την πολιτική έναντι του Ιράν και των Παλαιστινίων


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συζήτησε κατ' ιδίαν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ πριν από το δείπνο που της παρέθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, μερικές ώρες πριν από τις διαβουλεύσεις που θα έχουν σήμερα οι δύο ηγέτες και υπουργοί των κυβερνήσεών τους.
Δεν έγινε καμιά δήλωση στον Τύπο από τους δύο αρχηγούς κυβερνήσεων.
Στο κοινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, καθώς και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψη της Μέρκελ, που συνοδεύεται από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, καταγράφεται καθώς το Βερολίνο συνεχίζει τις προσπάθειες για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την αποχώρηση από αυτήν των ΗΠΑ τον Μάιο και την επανεπιβολή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, και παρά τη σφοδρή εναντίωση του Νετανιάχου σε αυτές.
Οι τακτικές διμερείς επαφές αυτού του επιπέδου είχαν ανασταλεί το 2017, εξαιτίας των ενστάσεων της Γερμανίας για τον συνεχιζόμενο εποικισμό στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η Μέρκελ και ο Νετανιάχου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σάρα, δείπνησαν στην κατοικία του πρωθυπουργού του Ισραήλ το βράδυ.
Οι δύο κυβερνήσεις συνεχίζουν να έχουν βαθιές διαφωνίες, ειδικά όσον αφορά την πολιτική έναντι του Ιράν και των Παλαιστινίων.
Νωρίτερα την Τετάρτη, παιδιά από το χωριό βεδουίνων Χαν αλ Άχμαρ στη Δυτική Όχθη ύψωσαν πλακάτ με συνθήματα που καλούσαν την καγκελάριο να πιέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να μην κατεδαφίσει τον οικισμό αυτόν.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο κατεδάφισης του χωριού. Οι αρχές του Ισραήλ λένε ότι οικοδομήθηκε παράνομα και εγείρει κινδύνους για έναν αυτοκινητόδρομο σε μικρή απόσταση. Η Μέρκελ είχε απειλήσει να ακυρώσει την επίσκεψη εάν οι ισραηλινές αρχές κατεδάφιζαν το χωριό των περίπου 180 κατοίκων.
Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ότι «κακομαθαίνουν» τους «δικτάτορες του Ιράν» και δεν δίστασε να συγκρίνει τη στάση τους με την απραξία της Ευρώπης την περίοδο της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν 24ωρης επίσκεψής της στο Ισραήλ η Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί το Γιαντ Βασέμ, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, να λάβει ένα τιμητικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χάιφας, να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν, καθώς και με ισραηλινούς και γερμανούς επιχειρηματίες, πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία το απόγευμα της Πέμπτης.
Η προηγούμενη διυπουργική συνάντηση είχε γίνει στο Βερολίνο το 2016. Η προηγούμενη επίσκεψη της Μέρκελ στο Ισραήλ είχε γίνει το 2014, πάντως ο Νετανιάχου έκτοτε ταξίδεψε στο Βερολίνο αρκετές φορές.
Η διμερής σχέση πέρασε αρκετές κρίσεις. Το 2017, ο Νετανιάχου είχε ακυρώσει μια συνάντηση με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τότε επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, διότι ο τελευταίος είχε προσπαθήσει να συναντηθεί με στελέχη ΜΚΟ που επικρίνουν έντονα την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.
Πάντως τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Αμάν της Ιορδανίας, η Μέρκελ είχε επισημάνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης ανησυχίες για το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, όπως και για τις «επιθετικές τάσεις» του στη Μέση Ανατολή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
18 τραυματίες - Έρευνες για τις συνθήκες
Οι ΗΠΑ θέλουν να ευχαριστήσουν τον Πούτιν, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος
Στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες
Mήκους 50.000 χιλιομέτρων
Μήνυμα στις ΗΠΑ έστειλε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας
Άνοιξε πυρ κατά αυτοκινήτου
Εν μέσω ιστορικών προκλήσεων η Ευρώπη - Τι διακυβεύεται
H τελική απόφαση εναπόκειται στον ίδιο, είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ
Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους
Στροφή για τις αμυντικές δαπάνες
Ζητείται μια κοινή γραμμή απέναντι στις διαθέσεις της Ουάσινγκτον
Το δράμα βρίσκεται ακόμα στην πρώτη του πράξη, η ιστορία είναι πραγματικά χωρίς προηγούμενο και το τέλος της απρόβλεπτο
Το κατοικίδιο έχει ιστορικό με τα μέσα μεταφοράς
Οι υπηρεσίες μασάζ και σπα για 40 λεπτά χρεώνονται 200 ευρώ
O Mάικλ Ο' Λίρι είναι γνωστός για την αντισυμβατική του συμπεριφορά
Oι καλλιτέχνες του ζωικού βασιλείου βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα αριστουργήματά τους
Νέα αλλαγή θεραπείας - Νοσεί από πολυμικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού
Τον Ερντογάν «δείχνει» o δήμαρχος Κωνσταντινούπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.