- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γερμανικά ΜΜΕ για δημοψήφισμα στη ΠΓΔΜ: Μια αποτυχία που παρουσιάζεται ως επιτυχία
Το δημοψήφισμα για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ «απέτυχε», σημειώνει το Spiegel
«Νικητές και χαμένοι μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ», τιτλοφορείται σημερινό άρθρο της Suddeutsche Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας απέτυχε, καθώς η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 36%.
Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα τονίζει την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει με την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων.
«Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση» και να «προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας», επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος για διεθνή ζητήματα των ευρωβουλευτών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κνουτ Φλέκνεσταϊν. «Γι’ αυτό ζητάμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη χώρα να εφαρμόσουν τη συμφωνία βάσει της επιθυμίας της πλειοψηφίας των πολιτών και να υιοθετήσουν τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα».
Η Welt επισημαίνει ότι: «Το δημοψήφισμα απέτυχε, όμως ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για επιτυχία», αναφερόμενη στην αντίδραση του Ζάεφ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Η συντηρητική, γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στις δηλώσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, του επικεφαλής του εθνικιστικού, δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, ο οποίος εκτίμησε ότι μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει «απολέσει τη νομιμοποίησή της».
Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, «μια αποτυχία που παρουσιάζεται ως επιτυχία», σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Το δημοψήφισμα για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ «απέτυχε», σημειώνει το Spiegel, όμως «η κυβέρνηση παρουσιάζει το αποτέλεσμα ως επιτυχία. Ωστόσο πολλοί πολίτες έχουν απογοητευθεί και γι’αυτό δεν πήγαν να ψηφίσουν», συνεχίζει.
Παρόλα αυτά το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ποσοστό συμμετοχής 50%. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1,8 εκατομμύριο, όμως από την ΠΓΔΜ έχουν μεταναστεύσει περίπου 400.000 άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, κι αυτοί δεν μπορούσαν να ψηφίσουν.
Την ίδια επισήμανση κάνει και ο Σάσο Ορντανόσκι, ένας από τους πιο γνωστούς επικοινωνιολόγους της ΠΓΔΜ μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1,8 εκατομμύριο, αν και στη χώρα ζουν το πολύ 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι», δήλωσε. «Και τα δύο στρατόπεδα μπορούν να ισχυριστούν ότι κέρδισαν», τόνισε ο ίδιος.
Ωστόσο ο Ορντανόσκι επεσήμανε ότι «οι 650.000 ψήφοι δεν είναι αμελητέο νούμερο, με δεδομένο ότι το 90% εξ αυτών τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα «καλή αρχή για να συνεχιστεί η πολιτική διαδικασία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Σοκαριστικές καταγγελίες στη δίκη του κωμικού
Γείτονες ενημέρωσαν τις αρχές για το άγριο, διπλό έγκλημα
4 φορές τουλάχιστον έχουν εκδηλωθεί φέτος πυρκαγιές σε χώρους ανακύκλωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.